Primele critici la noua politică agricolă: PRODUCE FALIMENTE!

Fermierii români au mari semne de întrebare cu privire la politică agrară pentru următorii ani, aștepându-se la multe falimente în domeniu, a arătat Daniel Botănoiu (foto), președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența la AgroTV.

Acesta a arătat că în privința Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027, s-au făcut pași imenși în ultima perioadă”

„În luna decembrie tot așteptam regulamente, tot așteptam documente să vină de la Comisie (CE – n.r.), încercam atunci să facem ceva pe segmentul ăsta de consultare cu fermierii, cu regiunile, însă nu s-au întâmplat lucruri multe în trecut, dar acum este bine să avem acest galop pentru că suntem printre cele 9 țări care nu au depus PNS-ul, deocamdată. Eu spun că lucrurile funcționează bine pentru că, alături de colegii noștri din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, am participat la aceste discuții legate de grupurile de lucru care să ducă în final la scrierea Programului Național Strategic”, a spus Daniel Botănoiu.

Cu toate acestea, președintele AFR a ținut să sublinieze că lucrurile în privința noii politici agrare nu sunt tocmai clare din punctul de vedere al fermierilor, aceștia fiind puși sub amenințarea falimentului.

„Cred că este corect să atragem atenția că nu avem astăzi o direcție foarte clară la nivel European, atenție, nu e vorba de ceea ce se întâmplă la nivel național, nu avem o direcție foarte clară legată de agricultură și de sectorul agroalimentar. Unde se va duce? Constatăm creșteri de prețuri în fiecare zi, inputurile cresc; în situația în care suntem obligați să creștem prețul materiilor prime, sigur ne punem întrebarea cine va cumpăra aceste materii prime transformate în produse finite, pentru că salariile nu au crescut, nici pensile nu au crescut astfel încât să ducă la acoperirea acestor costuri suplimentare. Și atunci, având în vedere creșterea inputurilor, a costurilor cu energia, cu gazele, cu mototrina, toate astea nu fac decât să producă falimente, pentru că nu toți fermierii vor reuși să ducă până la capăt producția sau să obțină rezultatele care să le permită să continue”, a atras atenția Daniel Botănoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole