20 septembrie 2021 - 05:16

Cristina Cionga (APPR): ”Productia de cereale a Romaniei va scadea”

Producția cerealieră a României va scădea cu pana la 5%, susține Cristina Cionga, consilier pentru relații guvernamentale și cooperare externă al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). Potrivit acesteia, deși România a fost campioană în ultimii ani la acest capitol, prognozele pentru anul acesta nu sunt cele mai favorabile.

”Vrem să fim campioni și anul acesta, dar deja prognozele nu sunt cele mai favorabile. Este un deficit de umiditate pe care îl știm, mai este și problema cu neonicotinoidele. Anul acesta vom reuși probabil să salvăm producția de porumb, însă cea de floarea soarelui va fi sub semnul întrebării în mod dramatic. Ca dovadă, fermierii noștri ne anunță că își restrâng suprafețele cu floarea soarelui. 

La porumb sperăm să avem producții bune. Per total, însă, producția cerealieră a României este foarte probabil să scadă cu aproximativ 4-5%, pentru că au fost o toamnă și o iarnă total atipice, iar toată țara este afectată de secetă”, a precizat Cristina Cionga.

Consilierul APPR a vorbit și despre plafonare, care, în opinia APPR, nu este o măsură viabilă pentru România. Urmăriți declarațiile în materialul video de mai jos. 

https://youtu.be/5tN8s9HhF54