Creșteri URIAȘE la prețurile utilajelor agricole! Cine îi ajută pe fermieri?

Piața utilajelor agricole devine una din ce în ce mai imprevizibilă și dificil de gestionat pentru fermieri, nu doar din pricina întârzierilor de livrare care sunt din ce în ce mai mari, ci și din cauza costurilor de producție, care se reflectă, în final, în prețurile pe care trebuie să le plătească fermierii.

”Compania de inginerie McAree Engineering a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului. Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda”, a precizat europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de facebook.

În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut.

În acest context, Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a avut un dialog cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a afla măsurile care se întreprind pentru a susține producția utilajelor agricole. Iată răspunsul:

“Comisia ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia.

În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică.

Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU.

În paralel, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, Comisia a lansat platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare . Această platformă de corelare ajută întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole