21 ianuarie 2022 - 04:12

Creșteri MASIVE la prețul grâului. Fermierii răbdători vor fi răsplătiți!

Se prognozează creșteri importante la prețul grâului în următoarea perioadă, cu un vârf undeva la începutul anului 2022. Astfel, fermierii români care nu și-au vândut producția și au la dispoziție spații de depozitare vor avea parte de câștiguri importante în lunile care urmează.

Într-o intervenție în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, a oferit o analiză detaliată legată de piața cerealelor la nivel mondial și predicții legate de prețul grâului.

”La ora aceasta, situația grâului în lume este foarte debalansată. La ora aceasta avem o producție globală de circa 776 de milioane de tone și un consum estimat de 786 milioane de tone, ceea ce înseamnă că avem o balanță negativă de 10 milioane de tone. Pe de altă parte, stocurile la nivel mondial au scăzut cu 12,5 milioane de tone, ceea ce ne duce la o cifră de 276 milioane de tone stocuri la nivel global. Aici, însă, avem doi factori. China, care deține jumătate din aceste stocuri și nu sunt certificate, deci nu știm dacă există sau nu există, iar al doilea factor este India, care deține circa 30-32 milioane de tone din aceste stocuri și după toate aparențele, nu vor exporta absolut nimic, pentru că au nevoie de această materie primă la ei în țară.

La ora aceasta, în lume, mai avem două incertitudini. Pe de-o parte, Canada aparent va mai tăia din recoltă la următorul raport; cifrele de la ultimul raport de arăta Canada scăzută de la 30,5 milioane tone la 24 milioane tone, însă toate aparențele conduc către încă o tăiere de minim 1-1,5 milioane tone. Coborând în emisfera sudică, grâul plantat în Argentina a fost prins de secetă în elongație și suferă la momentul acesta. Dacă ei au plecat la drum cu o prognoză de 20,5 milioane tone, acum sunt la 19 milioane tone”, a subliniat Cezar Gheorghe.

Astfel, pe fondul situației delicate la nivel mondial, prețul grâului va înregistra creșteri însemnate în lunile care urmează.

”Prețul grâului ar trebui să se ducă undeva în ianuarie la un minim 15-20 de euro în plus față de ce este astăzi. Astăzi, prețul grâului în bazinul mării negre are o indicație de 303-305 dolari/tonă încărcat în porturile rusești. Spun porturile rusești pentru că ei vând grâu cu o calitate superioară față de cel românesc, cu 12,5 proteină ca și bază. Translatat în indicația noastră portuară, ar trebui să avem un preț minim de 245-247 euro, lucrat la proteină 12, cum avem noi condiție de export”, a mai precizat Cezar Gheorghe.