25 mai 2022 - 01:48

Creșteri de preț de 230% la produse esențiale pentru fermieri

Fermierii români se gândesc cu groază la anii următori. De parcă n-ar fi avut deja destule probleme, prețurile inputurilor agricole, în special ale îngrășămintelor, au explodat în ultima perioadă, iar trendul ascendent al acestora nu pare să se oprească în viitorul apropiat.

Potrivit fermierilor, prețurile pentru unele produse au crescut cu până la 230%. Astfel, deși au crescut și prețurile cu care își vând producția, în momentul când trag linie, agricultorii nu se aleg cu profituri mai mari decât în anii precedenți.

”Mă gândesc cu groază la ce va fi anul viitor în privința prețului de producție. Concomitent cu prețul cerealelor, cresc și prețurile inputurilor și vom observa un preț de producție care va fi semnificativ mai mare. Prețul la anumite îngrășăminte a crescut cu 230%. Sunt două explicații. Marele producător românesc, cel care dicta prețurile, a găsit o piață în India, iar noi aducem foarte mult din Orient, din Georgia, Rusia, Ucraina. Cred că sunt de natură speculativă creșterile la îngrășăminte”, a precizat Constantin Iepure, fermier din județul Vâlcea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Motivele pentru creșterile atât de mari ale prețurilor sunt multiple. Pe lângă specula făcută de fondurile de investiții, trebuie luat în calcul și prețul mult mai mare al energiei, dar și creșterea tarifelor la transporturile internaționale.

”Cauzele sunt creșterea prețurilor la energie, creșterea transportului internațional – s-a dublat prețul la transportul internațional – și fondurile au destul de mulți bani de plasare. Adică este o creștere mixtă: speculativă din partea fondului, dar sunt și creșteri de producție și de transport. Sunt greutăți logistice la nivel mondial. Probabil trendul inflaționist al materiilor prime de orice natură va crește și atunci, automat, tehnologiile noastre vor fi mai scumpe. Probabil, pe termen lung, prețul la cereale și la materiile prime agricole va fi destul de bun și va fi corelat”, a subliniat președintele Clubului Fermierilor Români, Dan Hurduc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.