Autoritățile vor continua să încurajeze creșterea porcului în gospodăria țărănească, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu. Acesta spune însă că statul trebuie să facă toate demersurile pentru a reechilibra și industria de creștere a porcului, astfel încât România să nu mai fie atât de dependentă de importuri în acest sector.
„La Consiliul de la Bruxelles, unde am participat în weekend, toate statele membre au ridicat problema industriei de creştere a porcului. Ce vreau să îi asigur pe români este că noi vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească, să ne păstrăm tradiţia aceasta milenară, pe care nu putem să o anulăm. De cealaltă parte, trebuie să reechilibrăm legătura cu industria de creştere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenţi de importurile de carne de porc din alte state şi, în felul acesta, să reducem şi presiunea asupra preţului”, a declarat Adrian Chesnoiu la deschiderea Târgului de Crăciun din curtea MADR, citat de Agerpres.
Potrivit șefului MADR, problema din sectorul suin a fost discutată la Bruxelles cu comisarul european pentru agricultură, iar statele membre ale Uniunii Europene așteaptă soluții din partea oficialilor europeni, pentru a putea implementa ajutoare de stat în acest sector.
Chesnoiu a mai subliniat că în anul 2022, Ministerul Agriculturii va demara și un program de susținere a reproducției la porc și pasăre, care deși este transpus în legislație de mai bine de doi ani, nu a fost implementat până acum.
Degeaba ne lasă să creștem dacă nu avem voie să îi vindem, chiar dacă ții 2 porci unul pt consum și unul pt a face câțiva bănuți pt a avea de sărbători ce pune pe masa, ne interzice sa vindem pt a aduce putregaiurile altora din Olanda noi ne chinuim cu ei și nu avem cui sa ii vindem ca doar este la kaufland adus din fermele străinilor, țăranul roman poate sa se chinuie degeaba