CREȘTERE SPECTACULOASĂ A NUMĂRULUI DE OI, ÎNTR-UN JUDEȚ AL ȚĂRII

132

Efectivele de ovine din judeţul Harghita înregistrează o revenire spectaculoasă, datorită politicilor agrare favorabile, în vreme ce la porcine se înregistrează o scădere drastică, arată datele făcute publice de Direcţia pentru Agricultură Harghita.

Potrivit sursei citate, la ovine se înregistrează ‘cea mai spectaculoasă revenire, efectivele depăşind nivelul anului 1990’. Datele statistice arată că, la 31 august 2017, efectivele de ovine au ajuns la 338.797 de capete, în vreme ce, în 1990, erau de 278.654 de capete.

În ceea ce priveşte efectivul de bovine, acesta a înregistrat o scădere drastică până în anul 2000, ajungând la 63.375 capete faţă de 122.332 capete în 1990, după care, datorită subvenţiilor acordate, a ajuns la peste 91.000 de capete, la finalul lunii august.

Datele statistice mai arată că la porcine se înregistrează cea mai mare scădere a efectivelor, ajungând la o cincime faţă de 1990, judeţul nefiind unul cerealier. Astfel, dacă în 1990 efectivul de porcine era de 14.2617 capete, la finalul lunii august acesta număra puţin peste 30.000 de capete.

Evoluţia efectivelor de animale este influenţată şi de programele zootehnice iniţiate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, programe care sprijină crescătorii de animale în producţia şi valorificarea produselor zootehnice, potrivit AGERPRES.

Sursa citată mai precizează că 80% din suprafaţa agricolă a judeţului Harghita o reprezintă pajiştile naturale, care constituie baza furajeră cea mai importantă, cea mai ieftină şi cea mai sănătoasă pentru animalele ierbivore, iar subvenţiile acordate pentru pajişti sunt mult mai ridicate faţă de celelalte categorii de folosinţă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult