Creștere spectaculoasă a exporturilor Republicii Moldova! 2021, anul de aur al agriculturii moldovenești.

În primele trei luni ale anului 2022, exporturile Republicii Moldova au cunoscut o creștere semnificativă. Importurile s-au majorat și ele, dar nu ca volum, ci în ceea ce privește costurile.

Mai precis, în primul trimestru exporturile moldovenești au ajuns la 898 de milioane de dolari comparativ cu 685 de milioane de dolari din trimestrul unu al anului trecut. În ceea ce priveste 2020, în primele trei luni, exporturile au totalizat 675 de milioane de dolari. Astfel, după doi ani de criză, Republica Moldova a înregistrat o creștere a exporturilor de 36,2%. Primul factor care a dus la această creștere este majorarea prețurilor la produsele exportate. Al doilea factor este legat de recordul fără precedent al producției agricole din 2021, care va intra în istorie ca anul de aur al agriculturii moldovenești.

„În opinia mea, în prezent, la creșterea exporturilor moldovenești contribuie și o anumită producție din stânga Nistrului, care este exportată ca producție din Republica Moldova. Stânga Nistrului avea niște căi tradiționale de a exporta prin intermediul Ucrainei. Acum, din cauza războiului din Ucraina, multe posibilități de a exporta au dispărut și la noi exporturile au crescut în special în luna februarie și în luna martie. Noi vedem o legătură directă dintre creșterea puternică a exporturilor și începutul războiului din Ucraina”, a declarat pentru agrobiznes.md, Vaceslav Ioniță, expert în politici economice.

Alt factor de crestere este legat de reexportul unor produse din Ucraina. Astfel, agenții economici din Republica Moldova achizitionează anumite bunuri din Ucraina pe care le reexportă și în felul acesta ele se reflectată ca fiind exporturi moldovenești.

În primul trimestru al anului, volumul comerțului extern al Republicii Moldova a ajuns la 11,2 miliarde de dolari, în creștere cu 900 de milioane de dolari față de primele trei luni ale anului 2021.

Topul țărilor unde Republica Moldova a avut cea mai mare creștere a exporturilor în primule trei luni ale anului

România – exporturile au crescut cu 101,9 milioane de dolari, ajungând la 285 de milioane de dolari

Italia –  exporturile au crescut cu 58,6 milioane de dolari, până la 100 de milioane de dolari

Turcia – a importat produse moldovenești cu 34,8 milioane de dolari mai mult decât anul trecut

Bulgaria –  29,7 milioane de dolari

Elveția – 20,1 milioane de dolari

Regatul Unit – 9,3 milioane de dolari

 Cipru – 5,8 milioane de dolari

Grecia – 4,6 milioane de dolari

SUA – 4 milioane de dolari

 Franța – 1,2 milioane de dolari

În primele trei luni ale anului Republica Moldova a exportat Federației Ruse în proporție de doar 5,4%. În piața de desfacere a mărfurilor Federația Rusă nu mai contează pentru Republica Moldova, cu excepția a două produse de bază: merele și strugurii.

Schimburile cu România au crescut constant.  Acum, ponderea României în exporturile Republicii Moldova este de 31,7%, înregistrând o creștere de aproape 5 ori față de anii ’90.

Produsele care au contribuit la creșterea exporturilor moldovenești în primele trei luni ale anului sunt: cerealele și preparatele pe bază de cereale, care au crescut de 5,2 ori mai mult față de anul trecut și au ajuns la 155 de milioane de dolari; semințele și fructele oleaginoase (o creștere de 67,1 milioane de dolari, până la 124 de milioane de dolari) grăsimile și uleiurile vegetale.

Importurile în Republica Moldova  au înregistrat o creștere de aproape 500 de milioane de dolari

„Importurile noastre în primele trei luni ale anului nu au crescut în volume cât au crescut în prețuri. Inflația, care este acum una fără precedent pentru ultimii 22 de ani, este din cauza sectorului energetic. Resursele energetice importate de către Republica Moldova s-au scumpit de patru ori. Și acestea sunt din Federația Rusă. Cea mai mare parte a produselor petroliere noi le importăm din România. Din cauza scumpirii lor, importul petrolului a crescut cu 100 de milioane de dolari față de primele trei luni ale anului trecut”, a menționat analistul Veaceslav Ioniță pentru agrobiznes.md

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.