Crestere MAJORA la importul de lapte, in timp ce fabricile de lactate se inchid!

Importul de lapte brut a crescut cu peste 40% în primele cinci luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut, indică datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit specialiștilor, cantitatea totală de lapte importat în perioada ianuarie-mai a fost de 62.739 tone, în creștere cu 18.206 tone față de anul trecut.

În această perioadă, producția de lapte de consum a crescut cu aproximativ 12%, atingând 155.766 tone. În același timp, unitățile de procesare au colectat cu 9.147 tone mai puțin lapte față de aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând o scădere de aproape 2%.

Datele INS arată că, în primele 5 luni ale anului, au crescut producțiile la: unt cu 791 tone (+17,5%), lapte de consum cu 16.677 tone (+12%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 3.205 tone (+3,4%) şi smântână de consum cu 235 tone (+0,8%). Per total, cantitatea de lapte brut importată a crescut cu 40,9% în perioada ianuarie-mai 2020.

Creșterea semnificativă a importurilor continuă trendul îngrijorător din industria românească a lactatelor, accelerat și mai mult odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. După cum AGRO TV a anunțat în urmă cu mai bine de o săptămână, un concern multinațional de prelucrare a laptelului a decis să închidă fabricile din Floreni şi Vatra Dornei, lăsându-i pe fermierii din zonă fără un loc unde să-și vândă laptele. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole