Investițiile în agribusiness din România, în perioada ianuarie-aprilie 2022, au depășit 300 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 75% față de perioada similară a anului trecut.
Țările UE implementează programe naționale și regionale de investiții în agribusiness, cofinanțate de Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de bugetele naționale. Așa cum știm, bugetul FEADR pentru perioada de programare 2014-2020 a fost de aproximativ 100 de miliarde de euro, dar în conformitate cu regulamentul tranzitoriu al Politicii Agricole Comune (PAC) din 23 decembrie 2020, Programele de Dezvoltare Rurală (PDR) au fost prelungite condiționat pentru 2021 și 2022. În acești ani, PDR-urile beneficiază de 26,9 miliarde de euro din bugetul FEADR pentru perioada 2021-2027, plus 8,1 miliarde din instrumentul de recuperare NextGenerationEU.
România
În România, numărul investițiilor și proiectelor noi din zona de agro și zootehnie, în valoare de 300 milioane de euro, a crescut cu 75% în perioada ianuarie – aprilie 2022 comparativ cu aceeași perioada din 2021.
De la începutul anului dintre proiectele noi au fost în zootehnie au fost proiecte agrotehnice, conform unui raport IBC Focus.
Județele fruntașe în ceea ce privește investițiile noi în agricultură sunt:
Constanța – 30 (mil. Euro)
Satu Mare – 28 (mil. Euro)
Bihor – 24 (mil. Euro)
Harghita – 18 (mil. Euro)
Giurgiu – 17 (mil. Euro)
În ceea ce privește sectorul zootehnic investițiile principale s-au făcut în: fermele de bovine pentru lapte și carne (43%) din totalul investițiilor anunțate în acest an; fermele de suine (19%); fermele de păsări (în special pui și curcani) – 15%; fermele ovine -13%; fermele piscicole -10%. Cele mai multe investiții anunțate în zona agro rămân serele și solariile, urmate de investițiile în capacitățile de depozitare cereale, legume și fructe. Valoarea totală estimată a acestor investiții este de peste 300 milioane euro.
Din 2023, toate noile acțiuni de dezvoltare rurală vor fi integrate în planurile strategice naționale ale PAC. Fiecare plan național va fi construit în jurul obiectivelor sociale, de mediu și economice cheie pentru agricultură, silvicultură și zonele rurale ale UE.