18 ianuarie 2022 - 00:18

Crește semnificativ prețul cărnii de porc. Iată motivele pentru care se întâmplă asta (exclusiv)

În lunile următoare, prețurile cărnii de porc la consumator ar urma să se majoreze cu 25%.

O confirmă în exclusivitate pentru ediția online a Agro TV chiar președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși.

De altfel, inițial, informația fusese transmisă pe căi oficiale, prin intermediul unui comunicat de presă, chiar de către organizația pe care Ladoși o conduce.

Potrivit documentului, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările Uniunii Europene (UE), comparativ cu România unde, deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește un cost de produs de nivel european.

„În condițiile în care pesta porcină africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 față de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creștere cu minimum 25% a prețurilor pentru consumator”, se scria în comunicatul de miercuri, 9 iunie 2021.

Vocile oficiale ale organizației au mai precizat că, în contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, „sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA”.

Ca atare, cei din APCPR au transmis următoarele: „Solicităm Primului Ministru și Guvernului României intervenția în regim de urgență, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung”.

Dar care sunt motivele pentru care carnea de porc ne va arde la buzunar?

Așa cum am menționat, Ioan Ladoși, șeful APCPR, a declarat pentru ediția online a Agro TV că tendința de absorbție masivă a cărnii de porc înregistrată pe piața Chinei, dar și ravagiile făcute prin fermele autohtone de PPA, coroborate cu importurile masive și costul de producție semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor, vor duce inevitabil la scumpirea cărnii de porc la raft.

„Acesta este trendul în lume, global. Noi nu putem să facem abstracție de el. Hai s-o luăm pe calea logicii – dacă, la acest moment, cea mai mare parte din carnea europeană se duce către China, acolo cererea este mare, iar prețul este foarte bun pentru exportatorii din Europa; cei care au ce exporta. În contextul acesta, de ce ne-ar da nouă europenii mai ieftin decât pot ei face bani în China?

Ca atare, având în vedere că se preconizează o creștere a cererii dinspre China și, implicit, o creștere a prețurilor de vânzare către China, în contextul în care noi importăm 70% din necesarul de consum, înseamnă că vom importa carne de porc mai scumpă. Acesta este raționamentul logic pe care am mers în previziunea noastră, în contextul în care peste tot în lume există o creștere naturală a prețului în fiecare sezon de vară”, a declarat Ioan Ladoși.

O altă problemă semnalată (nu o dată, din păcate) de Ioan Ladoși este și cea a scăderii efectivelor de porcine din România, pe fondul crizei generate de pesta porcină africană (PPA).

Din păcate, oficialul APCPR a precizat că, față de 2020, pentru anul în curs, deficitul înregistrat pe piața cărnii de porc se aprofundează, ajungând în prezent la un nivel de 6-7%.

Ladoși nu s-a ferit, de asemenea, să arate cu degetul către INS, ale căror cifre privind producția de carne de porc, respectiv balanța comercială, sunt sub semnul întrebării.

Conform cifrelor APCPR, organizația răspunde pentru un șeptel de peste 2,8 milioane capete.

„(…) Ce știm este că efectivele naționale au scăzut îngrijorător din cauza pestei porcine africane. Doar în acest an vorbim de vreo șase ferme care au fost afectate. Or, asta înseamnă că noi dăm din ce în ce mai puțin, dar în privința unei cifre, aceasta este cea oficială, cu care au ieșit în media oficialitățile care au toate datele. Noi avem informații, strict, doar de la membrii noștri.

„(…) Nu putem avea orientativ decât cifra pe care o dă Comisia de Clasificare a Carcaselor; cât s-a tăiat. Dacă din porcii aceia care s-au tăiat anul trecut scădem ce s-a importat ca și porci vii, aduși de afară, care nu sunt foarte mulți, ci probabil vreo 10% din cifra de 3,6 milioane porci tăiați, noi (n.r. – APCPR) suntem undeva cam 80% din producția aceea.

(…) Numărul de porci abatorizați – eu nu știu ce cifre dă Institutul Național de Statistică, pentru că, sincer, eu am mari rețineri și am nu de acum, ci de când analizez și urmăresc cifrele lor. Am mari rezerve vizavi de corectitudinea acelor cifre.

(…) Până la acest moment, din ce am reținut eu urmărind cifrele din acest an, suntem într-un deficit de 6-7% comparativ cu anul trecut. Or, nu văd niciun fel de motiv pentru care acest deficit nu s-ar păstra și în continuare la abatorizările din România, pentru că au dispărut ferme. Acesta este efectul pierderii unor mari ferme din sistemul comercial de producție a cărnii de porc.

„Și acolo (n.r. – și la Smithfield, și la ferma lui Dimitrie Muscă), și la Premium Porc. Vă dați seama, numărul unu și numărul doi din România au avut pierderi imense din cauza PPA. Or, ce înseamnă asta? Acolo s-au omorât scroafe, care produceau purcei. Purceii aceștia nu mai sunt și trebuie importați. Întrebarea este: – de unde? (…) Spania, un mare exportator, aduce purcei din altă parte pentru că și-au deschis calea de export, absoarbe din toată Europa, îngrașă, taie și vinde spre Asia. Aduc purcei din Olanda, Danemarca și Germania”, a conchis Ladoși.

China dă tonul – va controla prețul porcului

Guvernul Chinei a declarat recent că va lua o serie de măsuri pentru stabilizarea producției cărnii de porc și a prețurilor acestui produs și va implementa controale suplimentare ale prețurilor pentru alte produse agricole-cheie, au declarat miercuri, 9 iunie, oficiali ai Comitetul Național de Dezvoltare și Reformă (CNDR).

Planificatorul de stat a declarat că va controla prețurile porcilor prin creșterea nivelului stocurilor și prin constituirea de rezerve temporare suplimentare, ajustarea unui sistem de avertizare timpurie și îmbunătățirea mecanismului guvernamental de lucru.

„Izbucnirea pestei porcine africane (ASF) în 2018 a afectat producția de porc și piața de porc într-un mod fără precedent. Prin urmare, capacitatea și nivelul guvernului de a reglementa piața prin rezervele de stat ar trebui îmbunătățite”, au spus cei din CNDR într-un interviu.

De altfel, guvernul chinez a declarat că va asigura stabilizarea aprovizionării și a prețurilor altor produse de bază, concentrându-se pe porumb, grâu, ulei comestibil, carne de porc și legume, potrivit unui comunicat separat într-o conferință video națională organizată de CNDR.