Crește din nou prețul pâinii? Ministrul Agriculturii: ”Este o temă falsă”

Deși țara noastră a înregistrat anul acesta producții record de grâu, există avertizări venite din partea industriei de panificație cum că prețul pâinii ar putea crește considerabil până la sfârșitul anului. Motivele se leagă atât de creșterea prețului grâului, dar și de facturile mult mai costisitoare la utilități.

Cu toate acestea, ministrul agriculturii, Adrian Oros, este rezervat în a face predicții privind prețul pâinii în următoarea perioadă.

”Am văzut această temă, care este o temă falsă. Am văzut că mare parte din presă abordează această temă și pun în balanță producțiile de anul acesta și eventuala scumpire la pâine. Am explicat și am să mai explic încă o dată – prețul grâului panificabil nu este dat doar de producția internă. Cel mai bun exemplu este că anul trecut am avut o producție aproape la jumătate din producția normală, dar prețul pâinii totuși nu a crescut spectaculos”, a precizat Oros într-un interviu la ”Servus, Cluj”.

Potrivit șefului de la Agricultură, deși țara noastră a înregistrat producții record, producția de grâu la nivel global a scăzut considerabil față de anul trecut. Acest factor, cumulat cu apetitul Chinei, care a cumpărat anul acesta cu 41 milioane de tone mai mult grâu decât anul trecut, ar putea provoca un dezechilibru pe piața cerealelor.

”Prețul pâinii este dat de producția globală. Din fericire noi anul acesta am avut producții record la grâu, dar la nivel mondial, producția totală a scăzut cu aproape 16 milioane de tone, pentru că a fost secetă în Rusia, în Ucraina și în câmpiile centrale și vestice ale Statelor Unite. Peste toate acestea, China a contractat cu 41 milioane tone mai mult decât anul trecut; ei spun că doresc să schimbe în rația furajeră porumbul cu grâul. Peste toate acestea, scumpirea energiei și a forței de muncă pot să ducă, dar eu încă nu m-aș exprima, la o eventuală creștere a prețului final. Aceasta este explicația. (…) Eu sper să nu crească, să fie doar niște estimări, dar la final, când grâul panificabil va începe să fie comercializat, să constatăm că nu crește spectaculos”, a mai spus Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole