Crescătorii de animale din Scoția se tem de porcii românești

Uniunea Națională a Fermierilor din Scoția (NFU Scotland) se arată îngrijorată de porcii importați din România, Germania, Polonia sau alte state membre ale UE cu cazuri confirmate de pestă porcină africană (PPA).

NFU Scotland a scris guvernului Regatului Unit cerând măsuri imediate pentru a opri intrarea importurilor de carne de porc în Regatul Unit din țările UE cu cazuri confirmate de PPA. Boala se răspândește în prezent în Germania și a fost găsită și în Belgia, România și Polonia. PPA are o rată de mortalitate de până la 100% în ferme și nu există un vaccin pentru boală.

În opinia reprezentanților fermierilor scoțieni, fără acțiune, riscul ca pesta porcină africană să intre în Regatul Unit rămâne ridicat și, dacă o face, are potențialul important din punct de vedere economic de a devasta sectorul porcilor domestici.

Într-o scrisoare scrisă deputatului George Eustice, secretarul de stat pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale vineri, 3 decembrie, președintele Martin Kennedy și-a exprimat îngrijorarea membrilor NFU Scotland cu privire la pesta porcină africană: „Din ianuarie 2021, nu au fost efectuate controale asupra UE. importurile de carne de porc în Marea Britanie. Într-un moment în care există un risc serios de biosecuritate pentru țara noastră, acest lucru nu poate fi lăsat să continue. Pesta porcină africană se mișcă rapid în toată Europa și am avut rapoarte că situația se înrăutățește. Se răspândește în întreaga Europă, se află în Germania, Belgia, România, Polonia și acum nu este departe de Franța. Guvernul Regatului Unit nu a luat nicio măsură până în prezent din cauza preocupărilor legate de încălcarea respectării Acordului de Comerț și Cooperare. Ni s-a spus că acțiunea ar fi permisă dacă Europa întâmpină dificultăți în a controla focarele de boală. În urma discuțiilor cu colegii europeni, acest lucru este clar acum. Nu am nicio îndoială că dacă situația s-ar fi inversat, exporturile noastre ar fi fost oprite. în Europa cu multe săptămâni în urmă. Vă îndemn să luați măsuri pentru a preveni devastarea sectorului nostru de porci și pentru a opri importurile de carne de porc din țările UE cu PPA cu efect imediat. Dacă nu se iau măsuri în curând, riscul serios ca PPA să intre în Regatul Unit rămâne. Guvernul Regatului Unit trebuie să acționeze rapid. Aproximativ 40% din carnea consumată în Marea Britanie este carne de porc, iar producția economică a crescătorilor de porci din Scoția este semnificativă”, se arată în scrisoarea adresată de fermieri guvernului britanic.

Boala s-a răspândit din Rusia în Ucraina și a intrat pe teritoriul UE în urmă cu 7 ani prin Polonia și mai târziu prin Letonia, Lituania, Estonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Belgia, Cehia și Germania. În ultimii doi ani, doar Republica Cehă și Belgia au obținut statutul de țări libere de PPA, în timp ce situația din Polonia, Germania și România îngrijorează în continuare atât industria de profil, cât și guvernele din regiune.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole