Crescătorii de vaci, nemulțumiți de sprijinul de la MADR: ”E jale mare!”

Crescătorii de vaci afectați de pandemie vor primi și anul acesta un ajutor din partea statului. Potrivit calculelor APIA, suma va fi de 126,83 lei/cap de vacă și urmează să intre în conturile fermierilor până la sfârșitul lunii iunie.

Cu toate acestea, crescătorii spun că ajutorul este unul derizoriu și nu le acoperă nici pe departe cheltuielile, în contextul exploziei prețurilor din ultimele luni.

”Suma este derizorie. Gândiți-vă la următorul aspect: înainte de criză, prețul laptelui la poarta fermei era undeva între 1,2 lei și  1,8 lei pe litru. Prețul laptelui la raft, în hypermarket, era 6 lei. Astăzi, prețul la raft a ajuns la 11 lei/litru, iar prețul laptelui la poarta fermei este undeva între 1,6 lei și 2 lei pe litru. Oare este raportul corect? Numai pe procesator l-a afectat criza? Pe văcar nu? Dacă la retail s-a dublat prețul, la fermier de ce nu s-a dublat?”, a precizat Claudiu Frânc, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România (AFR), pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Potrivit vicepreședintelui AFR, perspectivele pentru sectorul creșterii vacilor nu sunt mai îmbucurătoare nici în privința următorilor ani. Acesta susține că această ramură a zootehniei este dezavantajată de măsurile cuprinse în noul Plan Național Strategic.

”Singurul câștigător din PNS este oaia, cel mai mare perdant din PNS este vaca. Din nefericire, vin vremuri din ce în ce mai grele pentru sectorul creșterii bovinelor. Vă dau un singur exemplu: dacă la oaie se dublează sprijinul cuplat din plățile directe, la vacă se pierde 30% și este singurul sector care nu primește reziliență, acea ajustare anuală a alocărilor financiare. Rămânem cu plafon fix pe toți cei cinci ani. Nu mai vorbesc că am distrus sprijinul pe lucernă. E jale mare ce se întâmplă în acest sector”, a mai spus Claudiu Frânc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole