Crescătorii de vaci ies cu animalele în stradă! Proteste la București și în toată țara

Crescătorii de vaci din România au ajuns la disperare și sunt hotărâți să iasă în stradă, în condițiile în care li se oferă din ce în ce mai puțini bani pentru laptele de la poarta fermei, deși prețurile la raft sunt din ce în ce mai mari, a anunțat, luni, la Radio România Tg. Mureș, Iacob Boca, lider al Asociației Mureș și vicepreședinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Boca spune că prețul laptelui românesc a scăzut, în medie, cu 30 la sută în ultimele două luni, iar în aceste condiții crescătorii de vaci chiar nu mai au cum să supraviețuiască și se văd nevoiți să își vândă animalele.

„În ultimele două luni, procesatorii au început să scadă prețul la lapte cu 15 bani, 30 sau 40 de bani. La ora asta, de la 2,50- 2,60 lei litrul, sunt zone în județul Mureș și în țară unde se vinde laptele la 1, 40 lei, 1,50 sau 1,70 lei. La insistențele și disperarea colegilor mei am hotărât să gândum la ce acem de făcut de acum înainte: ne vindem animalele pentru că nu avem cum supraviețui, mergem pe pierdere, sau ne îndreptăm spre ministrul Agriculturii, spre premierul României, spre președintele țării, să le spunem că altfel, suntem obligați să ne închidem afacerea. Chiar nu-i glumă de data asta, pentru că ne-a prins într-o situație din care nu mai avem ieșire. După un an de secetă, în care nu am avut porumb siloz, nu am avut lucernă decât 20%. La producția de lapte județul Mureș e pe locul unu pe țară, dar de data asta nu se mai poate să nu se diminueze cu cel puțin 50 la sută”, a declarat Iacob Boca.

Acesta spune că procesatorii aduc lapte de import, iar crescătorii de vaci de lapte din România rămân cu sute de mii de litri nevânduți, cum s-a întâmplat recent la o fabrică din județul Brașov.

Potrivit lui Boca, Federația Crescătorilor de Bovine din România va trimite la Guvern un memoriu prin care vor cere factorilor naționali de decizie să protejeze prin lege producția autohtonă de lapte.

- Publicitate -

„Procesatorii ne motivează că vine laptele din afară, Polonia, Ungaria, la 1,60-1,70 lei litrul. Fermierii aceia au rate, au leasinguri, au de plătit angajați, au imputurile care acuma încep să vină pentru campania de primăvară, sunt disperați și până la urmă ceda și vor semna și cu 1,50 sau 1,40 lei litrul, să mai poată răzbi o lună-două, să scoată vacile în primăvară. Va fi întâlnire la federația națională săptămâna asta, la final, sau cel târziu săptămâna viitoare, luni, iar momentan am întocmit un draft de memoriu. La noi s-a ieftinit laptele cu 30 la sută, iar la raft a crescut prețul. Deci retailerii, multinaționalele care vând produsele de la fabricile noastre, ar trebui să scoată taxa de raft, care e o aberație! Dacă laptele de pe poarta fabricii iese la un 4,00-4,20 lei litrul, la magazine pe raft apare la 7 lei, 8 lei litrul de lapte”, mai spune vicepreședintele FCBR.

Dacă nu vor primi un răspuns favorabil din partea Guvernului, crescătorii de vaci sunt hotărâți ca în săptămânile următoare să iasă cu animalele în stradă, atât în Capitală, cât și în întreaga țară, a avertizat Iacob Boca.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole