26 octombrie 2021 - 04:41

Crescatorii de suine, la Ministerul Agriculturii: ”Avem trei probleme: PPA”

În ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă prin telefon cu președintele Federației Naționale PRO AGRO, pentru a afla concluziile acestuia după ce a participat la consultările ce au avut loc ieri la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ionel Arion a precizat că PRO AGRO s-a prezentat în integralitate la dialogul de la MADR. Așadar, toți membri asociaților din cadrul federației au fost reprezentați de către o persoană din conducere, delegația având în total 15 membri. Potrivit președintelui PRO AGRO, deși cerința ministerului a fost ca fiecare asociație să vină la discuție cu trei probleme, au fost înaintate zeci de probleme.

”Spre exemplu, colegii din sectorul suinelor mi-au spus că ”avem trei probleme: PPA.” Adică pe primele trei locuri este această molimă. Ăntr-adevăr, în scectorul suin, aceasta a fost principala problemă. Colegii crescători de vaci de lapte și de carne au problema SCZ-ului, care se discută zilele acestea, colegii crescători de păsări au probleme legate de reproducție”, a precizat Ionel Arion în direct la AGRO TV.

”Poate cea mai mare problemă a fermierilor este că până acum s-a simulat dialogul civil la nivelul Ministerului Agriculturii. Toate aceste probleme s-au adunat ca într-un bulgăre de zăpadă și au ajuns acum să ne ”frigă” într-un fel sau altul. Noi am întârziat foarte mult la scrierea Planului Național Strategic. Noua Politică Agricolă Comună ne bate la ușă și noi suntem total ne pregătiți. Am cerut ministerului, zilele trecute, să ne prezinte dacă există o analiză a nevoilor și a problemelor, să știm pe viitor cum vom aloca banii veniți din PAC și ni s-a spus că nu a existat o astfel de strategie scrisă. Eu îmi aduc aminte că am fost acum trei luni la minister și mi s-a arătat un document într-un dosar, despre care mi s-a spus că e acea analiză, dar că nu este semnată de domnul ministru. Ei bine, azi, când am cerut-o, am aflat că ea nu există”, a mai adăugat președintele PRO AGRO.

Acesta a mai vorbit și despre problema reprezentării României la nivel european. Potrivit acestuia, mulți dintre reprezentanții țării noastre în forurile legislative comunitare nu reprezintă interesele României așa cum ar trebui.

”Este bine că suntem chemați la dialog în ultimul moment și nu se încearcă în continuare simularea dialogului. Probleme sunt multe, sunt anomalii generate de faptul că fermierii români nu au o reprezentare la nivelul structurilor de dialog civil la nivel european; lipsa unei organizări naționale, a cadrului legislativ, a generat multe probleme pentru fermieri. Noi, neparticipând acolo, am luat de bun ceea ce ni s-a oferit, fără să negociem nimic. Nu avem nici transparență din partea reprezentanților româniei în forurile legislative europene. Am întâlnit, nu de puține ori, factori de decizie la nivel european care, din necunoștință de cauză sau din indolență, au votat contra României”, a mai spus Ionel Arion.