Crescatorii de porci își închid fermele, de frica pestei porcine africane. ”Am obosit”

Pesta porcină africană face în continuu ravagii în fermele de suine din România, iar colapsul acestui sector pare din ce în ce mai aproape. Fermierii au ajuns în pragul disperării, închizându-și fermele de bunăvoie, înainte să vină pesta porcină africană peste ei.

Un astfel de caz este cel al lui Mihai Dune, fermier din județul Olt, care administrează în prezent singura fermă de reproducție din județul Olt neafectată pe pesta porcină africană. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta a mărturisit că a obosit să mai lupte și a luat decizia să își închidă ferma.

”Eu o să închid ferma. Să sperăm că o închid eu înainte să vină pesta peste mine, fiind singura fermă de reproducție care a mai rămas în județul Olt. Nu mai pot să suport presiunea care este pe noi. (…) Am obosit. Întrebarea nu este ”cât mai crești porci?”, este doar ”când te va lovi pesta porcină africană?” Acest stres pe care îl trăim din 2017 se apropie de final. Există două modalități – ori vine pesta și îți ia porcii, ori ne oprim noi. Atât timp cât nu există o strategie pe termen mediu și lung la nivel de țară, nu avem cum să creștem porci în România. Muncim mult și suntem plătiți prost. Nimeni nu vrea să muncească mult și să fie plătit prost. Câteodată mai venim și cu bani de acasă. Investim mult, nu primim nimic în schimb, nu suntem protejați. Controalele vin la noi, dar nu vine nimeni să ne ajute. Vin în continuu să verifice.

La noi în județ am mai rămas eu, dar sunt pe depopulare. Am oprit inseminările la scroafe, încerc să vând ce pot, dar încerc să obțin un preț corect pe ceea ce am muncit, nu vreau să dau pe doi lei. Mai există o fermă la Vișina, dar mi se pare că este nepopulată, și mai este o fermă la Curtișoara, dar am înțeles că ar fi ultimul ciclu și pentru dânșii”, a precizat Mihai Dune în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole