7 decembrie 2021 - 01:04

Crescătorii de porci estimează o scumpire la carne, chiar și cu 25%

Crescătorii de porci din România vorbesc de ceva vreme de o iminentă scumpire la carne, chiar cu 25 de procente. Ei spun că de vină ar fi, între multe altele, și epidemia de pestă porcină africană, boală care a dus la scăderea drastică a producției naționale. În acest fel, mai spun actorii din domeniu, românii ar ajunge să mănânce carne de porc numai din importuri.

Anunțul pare însă cel puțin ciudat și nefundamentat atâta vreme cât preţul cărnii româneşti, la poarta fermei, este mai scăzut decât cel al cărnii importate. De partea sa, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, spune că preţul ridicat din magazine ar fi rezultatul organizării foarte bună a celor ce fac importuri, dar nu explică de ce comerțul preferă să importe carne de porc în loc să o cumpere de la producătorii locali.

Este un paradox, un lucru inexplicabil. Ce logică are să cumperi carne din Germania cu 1,5 euro/kg carcasă, în contextul în care la noi este de 1,3 euro/kg? Totul ţine de capacităţile de negociere privind importurile masive”, se întreabă retoric Ioan Ladoși. El susține că în magazine ajunge foarte multă carne de porc produsă în alte părți pentru că, în ultima vreme, autoritățile nu ar fi făcut mai nimic pentru a-i apăra pe fermierii din România. În acest fel, mai spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, din ceea ce se consumă în plan național provine din comerț intracomunitar sau din importuri.

Cât privește anunțata scumpire a cărnii, despre care se tot vorbește în ultima vreme, Ioan Ladoși spune că ea trebuie văzută în context global, aceasta fiind avertismentul producătorilor de carne din România. Explicația ar fi una simplă – atâta timp cât China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, cumpără cantităţi imense de carne de pe piaţa europeană, producătorii, de exemplu Spania, vor creşte preţurile.

În consecință, România, care cumpără carne de porc din Spania şi Germania, va trebui să se alinieze şi, evident, că vor urma scumpiri, a mai explicat Ioan Ladoşi. Să spunem că la ora actuală producătorii români vând carnea de porc cu 5,5- 6 lei/kg în viu la poarta fermei. Ei speră și ar vrea ca măcar luna aceasta preţul în viu să ajungă la 7,5 lei, pentru că furajele care s-au scumpit cu aproape o treime.

În prezent, fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60%, cât furnizau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine africane.