20 septembrie 2021 - 05:48

Crescatorii de ovine si bovine vor beneficia de masuri de bunastare

Crescătorii de animale nu au nevoie de ajutor de minimis, ci de măsuri de bunăstare, susține secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru. Invitat în emisiunea moderată de Ovidiu Ghinea, ”Agricultura la Raport”, acesta a răspuns întrebărilor fermierilor români legate de programele de sprijin pentru zootehnie.

”Crescătorii noștri de oi s-au rugat de samsari să le fie preluată lâna. În trecut o vindeau cu 50 de bani, 1 leu, până la 2 lei în funcție de calitate. De data aceasta i-au plătit ei pe samsari să le fie preluată lâna doar pentru a intra în schema asta, să primească 2 lei.

Crescătorilor nu le trebuie doar un ajutor de minimis pe o perioadă determinată cu o sumă mică. Trebuie să le dăm o măsură de bunăstare care să fie la fel ca la porc și pasăre. Și la oaie și la vacă să finanțăm măsuri de bunăstare în viitorul Plan Național Strategic, să dăm sprijin cuplat zootehnic la ovină pe producția de carne și de lapte. Sigur, pentru cei care fac genetică, să-i încurajăm și să le finanțăm activitatea de reproducție și de ferme de elită, pentru a putea să avem performanță. Dacă facem asta, lucrurile vor funcționa corespunzător”, a precizat secretarul de stat pentru AGRO TV.

Emil Dumitru a mai precizat că și în cazul bovinelor trebuie adoptate măsuri similare

”La fel ca și la ovine, nici la bovine aceste programe nu pot fi niște măsuri de minimis, ci vor fi niște măsuri dedicate. De la bun început vom ști ce alocare financiară avem și cine vor fi cei eligibili. Anul acesta i-aș minți pe colegii crescători dacă le-aș spune că avem soluții pentru achiziția de animale de reproducție în rasă pură, însă din 2021, cu siguranță aceste doleanțe vor fi satisfăcute”, a mai adăugat oficialul MADR.