Problemele crescătorilor de ovine par să nu se mai termine. Desfacerea cărnii, a produselor rezultate din lapte şi valorificarea lânii îi fac pe fermieri, totuși, să nu renunţe la oierit. Pandemia de coronavirus, care a lovit toată planeta în ultimele săptămâni, nu se simte în munca de zi cu zi a ciobanului care stă cu oile la păscut.
Nicolae Cioranu, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis, consideră că în acest moment, pentru ei, lucrurile nu diferă deloc de cotidian.
,,Alții sunt în panică, cu rost sau fără rost, dar pentru noi este o perioadă normală. Nu prea știm cu ce efecte se va lăsa această perioadă. Dar noi nu suntem așa stresați, pentru că fermele noastre sunt pe câmp. Avem și forță de muncă suficientă. De Paște nu știm cu va fi situația , dar o vom trata pe moment. Singura măsură este să ne reținem să nu ieșim la oraș. Din informațiile mele, personalul m-ar afecta, sper ca paiața mielului să nu se inchidă pe extern și lucrurile să nu iasă din normal. Noi care trăim pe camp sper să fim feriți”, a declarat Nicolae Cioranu în exclusivitate pentru AGRO TV
Oierul a mai precizat că pesta porcină africană a afectat mai mult crescătorii de ovine, iar acum, lucrurile decurg normal momentan. Acesta spune că prețurile sunt bune acum iar România a reînceput să intre din nou pe piețele vechi la capitolul exporturilor de miei.
Singura teamă a oierilor privind COVID-19 este instabilitatea unor angajați pentru un singur loc de muncă. Este cunoscut în rândul crescătorilor de animale că unii ciobanii dispar din unele ferme peste noapte, iar angajatorii nu știu ”de unde să îi mai ia” a doua zi.
Reporter: Marius Milea