Crescătorii de oi sunt disperați: aduc ciobani din Bangladesh!

Fermierii crescători de oi se confruntă cu o criză de ciobani fără precedent. Pentru că nu mai are cine să mulgă sau să îngrijască oile, mulți crescători ajung să sacrifice o bună parte din animale, notează adevărul.ro.

În nordul extrem al Moldovei, oieritul este o tradiţie ancestrală, regiunea fiind renumită în special pentru creșterea oilor din rasa karakul de Botoşani, unică în Uniunea Europeană. Numai că, în ultimii ani, crescătorii de oi de aici resimt o criză profundă a forței de muncă, chiar dacă oferă salararii de câteva mii de lei. Și uite așa, tocmai într-o asemenea zonă cu vechi tradiții în oierit, fermierii au ajuns să aducă ciobani tocmai din… Bangladesh!

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popouţi din Botoşani, spune că situația este una critică, toţi fermierii lucrând, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână.

„S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii. (…) Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru ciobani din Bangladesh“, explică Nechifor situația cu care se confruntă crescătorii de oi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole