29 septembrie 2021 - 04:02

Crescatorii de bovine NEMULTUMITI de noul proiect de ordin: „NU se poate ACCEPTA asa ceva!”

Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) își exprimă nemulțumirea față de draftul pus în dezbatere publică de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ) pe site-ul propriu privind ordinul de ministru care înlocuiește Ordinul nr.180 de aprobare a Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate.

Deși vechiul document a fost criticat de crescătorii de animale, acest nou ordin nu aduce modificările pe care le așteptau reprezentanții din zootehnie.

„Am analizat astăzi draftul. Modificări prea mari nu sunt sau nu sunt acele modificări pe care noi le așteptam. Acest ordine se aplică de 50 de ani în România. Nu este normal să lucrăm după niște norme de acum de 50 de ani. Modificări substanțiale nu sunt! Pe noi nu ne mulțumește în nici un fel.

Cel puțin faptul că în continuare oficiile județene vor autoriza taurii pentru monte și mai ales cel mai grav lucru că se va permite autorizarea taurilor metiș. Acest lucru ne face pe noi ca și această propunere să fie de neacceptat.

Nu se poate accepta așa ceva! Un crescător simplu, ca să nu mai spun un specialist în zootehnie, nu mai poate accepta să autorizăm tauri pentru monte”, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean.

Președintele ACBCR, Dumitru Grigorean a declarat că va transmite mâine punctul oficial al asociației față de acest proiect de ordin.  În cazul în care nu se va lua în considerare punctul lor de vedere, asociația are mai multe variante de răspuns. Fie vor trimite o întrebare Comisiei Europene ce se întâmplă în cazul în care legislația națională contravine regulamentului european, fie vor organiza proteste în fața Ministerului.

„Vom aștepta un răspuns și vom acționa în consecință. Luăm în calcul inclusiv renunțarea la activitate, deoarece, dacă lucrurile rămân așa, noi nu ne prea ne avem rostul. Cum să mai facem ameliorare? Cum să mai dezvoltăm acest sector, în condițiile în care exact autoritatea competentă, cea care trebuie să ne ajute sau chiar trebuie să ne oblige să facem o ameliorare, exact această instituție vine și face contrariul. 

Ne pune bețe în roată și ne îngreunează foarte mult activitatea. Esența activității noastre este tocmai stabilirea valorii de ameliorare la niște animale în așa fel încât de la o generație la alta să avem minim 1% progres genetic. Or, acest lucru se face prin tauri și lăsându-ne să ne facem treaba și chiar să ne controleze dacă ne-am făcut treaba sau nu. Dar nu să autorizeze monta naturală, în special la taurii metiș”,  a afirmat în exclusivitate pentru AGRO TV președintele ACBCR.

Noul ordin poaate fi consultat la următorul link: ORDIN pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate