Crescătorii de BOVINE, fără bani de sărbători?! Când începe plata SCZ

Fermierii din sectorul zootehnic așteaptă cu nerăbdare plata subvențiilor pe care trebuie să le primească la sfârșitul acestui ani, mai precis a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ). Astăzi, 15 decembrie, este ultima zi în care fermierii trebuie să mai rețină animalele înscrise pentru plata SCZ în exploatații. Odată cu încheierea acestei perioade de retenție, APIA poate demara plata și pentru sprijinul cuplat, SCZ, la bovine, vaci de lapte, bovine de carne și bivolițe de lapte. Însă plafoanele nu au fost încă aprobate de Guvern, astfel că APIA nu poate să demareze plate SCZ fără această condiție obligatorie.

”Pentru bovine încă se fac controale până în data de 15 decembrie, motiv pentru care nu am putut să plătim și bovinelor. După data de 15 decembrie, când se termină această perioadă, vor fi prioritizați la plată și crescătorii de bovine, pentru a veni în sprijinul lor”, a precizat directorul general APIA, Adrian Pintea, pentru AGRO TV, în urmă cu o lună de zile.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică, acum câteva săptămâni, un proiect de Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic (SCZ), precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2020.

Se aprobă plafonul de 114.156.810 euro, respectiv 556.229.056,7 lei, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2020, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel:

a) 1.680.000 euro, respectiv 8.185.800 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;
b) 13.125.000 euro, respectiv 63.951.562,5 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora;
c) 99.324.810 euro, respectiv 483.960.136,7 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
d) 27.000 euro, respectiv 131.557,5 lei, pentru specia viermi de mătase.

Potrivit documentului, cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, respectiv la kilogramele de gogoşi crude de mătase eligibile.

- Publicitate -

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare plafoanelor financiare ale fiecărei scheme, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Plăţile SCZ se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.

IMPORTANT! La această dată, plafoanele pentru plata SCZ nu au fost încă aprobate de Guvern. Astfel, APIA nu poate demara plățile fără această etapă obligatorie. Sperăm ca această problemă să fie remediată urgent, iar plafoanele să fie aprobate de Guvern cât mai repede, astfel încât fermierii să își primească banii cuveniți.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole