23 ianuarie 2022 - 16:26

Semnale venite de la Bruxelles pentru crescătorii de animale: „Să nu se mai folosească cuști”

Joi, 15 aprilie 2021, a fost organizată o audiere comună a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European, pe marginea inițiativei cetățenești europene „End the Cage Age” (Sfârșitul epocii în cușcă), ocazie cu care s-a făcut apel la instituțiile Uniunii Europene (UE) de a pune capăt creșterii animalelor în cuști.

„Cerem Comisiei să nu se mai folosească cuști pentru o serie de specii, precum găini ouătoare, iepuri, rate, gâște, porcine și vite. În loc de a folosi cuști, cerem UE să treacă la sisteme alternative care există deja: sisteme organice, mișcare liberă pentru animale”, a declarat Leopoldine Charbonneaux, organizator al acestei inițiative, citată de eurodeputatul PPE, Daniel Buda.

Potrivit unei postări pe Facebook a acestuia, inițiativa cetățenească europeană (ECI), lansată la 11 septembrie 2018, a avut susținerea a 1,4 milioane de europeni care solicită interzicerea creșterii în cuști pentru toate animalele de fermă.

„Creșterea în sisteme alternative implică eforturi financiare consistente. Este foarte important să îi sprijinim financiar, prin diferite instrumente, pe fermieri, în tranziția de la creșterea animalelor în cuști la sisteme alternative cum ar fi sisteme organice, mișcare liberă pentru animale.

„De asemenea, este important să acordăm o atenție deosebită importurilor, dat fiind faptul că producătorii din statele membre vor fi dezavantajați în procesul acesta de tranziție și s-ar putea să avem de-a face cu o invazie a importurilor, a produselor de slabă calitate, dar la prețuri scăzute, ceea ce va duce inevitabil la falimentul fermierilor europeni.

„Astfel, pe lângă instrumentele de sprijin pe care trebuie să le acordăm fermierilor europeni, va trebui inițiată și o campanie de promovare a produselor europenilor, de înaltă calitate, care respectă standardele cele mai ridicate privind bunăstarea animalelor”, scrie pe pagina sa oficială de socializare europarlamentarul român.

În cadrul postării sale de pe Facebook, Buda a făcut o retrospectivă a intervențiilor invitațiilor la webinar, pe acest subiect.

„Věra Jourovà, comisar european pentru valori și transparență, a transmis următoarele mesaje: «Dați-mi voie să îi felicit pe organizatorii acestei inițiative pentru rezultatele lor. Organizatorii au reușit să atragă atenția asupra nevoii de a avea standarde mai bune de bunăstare pentru animale. Sunt obiective solide pe care Comisia dorește să le includă în ambițiile sale politice pentru a crea un sistem alimentar sănătos, echitabil, sustenabil din punct de vedere ecologic, așa cum am precizat în strategia Farm to Fork»”.

„Leopoldine Charbonneaux, organizator al acestei inițiative, a subliniat următoarele idei: «În numele tuturor membrilor, aș dori să mulțumesc tuturor cetățenilor europeni și partenerilor care s-au mobilizat pentru a face un mare succes din această campanie. Această inițiativă cetățenească cere Comisiei să oprească folosirea de cuști în fermele pentru animale.

Cerem Comisiei să nu se mai folosească cuști pentru o serie de specii, precum găini ouătoare, iepuri, rate, gâște, porcine și vite. În loc de a folosi cuști, cerem UE să treacă la sisteme alternative care există deja: sisteme organice, mișcare liberă pentru animale. Avem 1,4 milioane de semnatari verificați. Acesta este numărul validat, numărul inițial fiind mai mare. Am reușit acest lucru printr-o cooperare.

A fost un efort major din partea multor federații, peste 170 de organizații s-au implicat.
Cuștile în care sunt ținute animalele sunt foarte mici, sute de milioane de animale cresc în cuști în fiecare an și de fapt, viața în aceste cuști este plină de suferințe, atât fizică, cât și psihică. Există sisteme alternative folosite. Aproape jumătate din animalele din UE trăiesc în condiții ceva mai bune decât cuștile. Avem peste 100 de milioane de iepuri în cuști foarte mici, unde nici măcar nu reușesc să se întindă.

Au existat din partea UE măsuri în timp, iată, în 2007 au fost eliminate parțial acele sisteme de ținere a vitelor, în 2012 s-a îmbunătățit situația găinilor. Acestea nu sunt suficiente, iar așteptările cetățenilor nu sunt încă îndeplinite. Acest lucru se văd în eurobarometre. Unele state membre au ales să progreseze pe cont propriu»”.

„Comisarul European pentru Sănătate, doamna Stella Kyriakides, a transmis următoarele mesaje: «Eforturile organizatorilor sunt impresionante. Am primit scrisori de sprijin din partea oamenilor de știință, reprezentanți ai industriei alimentare pentru inițiativa dumneavoastră. Parlamentul European și Comitetul European s-au pronunțat în favoarea unei Europe fără cuști. Bunăstarea animalelor și sănătatea lor sunt în prioritățile noastre. Grație unei inițiative ca aceasta, putem fi convinși că democrația directă este mai vie ca oricând în UE»”.

„Comisarul European Janusz Wojciechowski a transmis următoarele mesaje: «Bunăstarea animalelor stă la baza Pactului European. Vreau să folosesc toate instrumentele care îmi stau la dispoziție pentru a îmbunătăți bunăstarea acestora. Trebuie să îi încurajăm pe fermieri, să le dăm posibilitatea de a implementa această schimbare.

Trebuie să fim mândri că suntem pionieri în standardele animalelor. Iar partenerii noștri comerciali trebuie să respecte standarde similare cu ale noastre. Între 2005 și 2014, 4 milioane de ferme au dispărut din UE, majoritatea ferme mici care dispăreau pentru că nu făceau față concurenței fermelor intensive, marilor producători, iar aceasta a fost o greșeală a PAC-ului care nu trebuie repetată»”.