Zootehnia românească se află într-o situație dificilă de ani buni, iar în contextul crizelor suprapuse din ultima vreme, din ce în ce mai multe ferme se află în pragul falimentului. Din acest motiv, crescătorii de animale fac apel la Ministerul Agriculturii și instituțiile subordonate să intervină urgent cu o serie de măsuri de sprijin pentru acest sector.
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO, Ionuț Lupu, ne-a vorbit despre solicitările fermierilor.
”Fermele specializate în producția vegetală, în ultimii ani, au avut posibilitatea să beneficieze de credite, având ca bază adeverințele APIA. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, și în fermele zootehnice. Este, practic, singura variantă pe care o au în momentul de față fermierii pentru a reuși să achiziționeze cereale.
Sunt anumite zone din țară unde fie s-a reușit realizarea unor investiții în sisteme de irigații, fie au avut noroc de la Dumnezeu și au avut multe ploi, astfel încât să aibă producții bune. Fermierii au nevoie de lichidități pentru a-și achiziționa partea de concentrate. Acesta este motivul pentru care ne dorim să primim acest suport. Pentru mulți fermieri, este singura modalitate prin care își pot continua activitatea în niște condiții de supraviețuire.
Bineînțeles, mai sunt și alte solicitări ale colegilor noștri. Una dintre ele este aceea de a crește valoarea subvenției pentru COVID. În momentul de față, este undeva în jur de 100 de lei și ne dorim să ajungă la 500 lei/cap de animal”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO.
Mai multe detalii despre situația în care se află crescătorii de animale, dar și setul complet de măsuri de sprijin propuse, puteți afla urmărind ediția completă a emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.