5 august 2021 - 07:33

Crescator de vaci, nevoit sa-si duca toate animalele la abator: ”Nu mai am alta solutie”

Greutățile fermierilor din sectorul zootehnic continuă, iar mulți se află la capătul puterilor. După ce la sfârșitul anului trecut a renunțat la o parte din animale, fermierul Ștefan Muscă se vede acum nevoit să-și ducă la abator și celelalte vaci pe care le mai avea, pentru că nu mai are cu ce să aibă grijă de ele. Fermierul din Giurgiu a povestit în emisiunea ”Agricultura la Raport” situația dificilă prin care trece atât el, cât și colegii săi de breaslă.

”Nu mai există alte variante. Vă dați seama, în situația în care n-am mai avut furajare, am terminat și lactația la vaci, trebuie să stăm un an de zile de acum încolo ca să-și revină. Păi cu ce s-o mai ții un an de zile? Nu se mai poate! Am încercat să facem linie de procesare, au fost proiectele respinse, am încercat un abator care consideram că este benefic pentru noi, a fost eligibil fără finanțare, deci orice se încearcă în România, nu se dorește ca producătorul român să poată să înainteze. Am încercat, am făcut cooperative, am făcut tot ce mi s-a cerut, tot ce a fost posibil. Nu merge nimic!

Am făcut cooperative, că am crezut că avem putere de negociere, că o să avem sprijin, că cinci ani de zile vom fi scutiți de taxe… Este o mare dezamăgire! Nimeni nu se uită către cooperative, cu excepția câtorva care s-au capitalizat. Cinste lor, e norocul lor, au fost puțin mai înainte, mai deștepți decât noi. Noi nu ne mai putem descurca în situația aceasta, decât dacă statul intervenea și ne dădea o mână de ajutor. Îmi spune să depun cerere pentru sprijinul de covid pentru vaci și îmi dă banii în iunie 2021? Păi este posibil așa ceva? Ne batem joc de oameni?”, a spus cu amărăciune fermierul Ștefan Muscă

  1. Așa este.Dar nu înțeleg de ce se da sprijinul pt covid numai la cei cu pământ și nu și la cei numai cu animale,fără pământ….

Comments are closed.