Cresc preturile la fructe si legume? Iata ce spun fermierii

Pentru unii fermieri, lipsa apei din sol ar putea fi catastrofală pentru producția din acest an. Legumicultorii se tem ca în lunile de primăvară să nu fie temperaturi scăzute care ar putea să le dea planurile peste cap. Specialiștii în agricultură susțin că deocamdată nu sunt probleme, iar fermierii au economisit bani, nemaifiind nevoiți să cheltuie pe încălzirea solariilor, cum se întâmpla în anii precedenți.

Schimbările climatice din ultima vreme le dau planurile peste cap agricultorilor din toată țara. Aceștia spun că vremea nu este deloc favorabilă dezvoltării culturilor și dacă în lunile martie-aprilie vor fi temperaturi scăzute, vor avea pierderi însemnate.

Toate categoriile de fermieri ar putea fi afectate de schimbările bruște de temperatură, inclusiv cei care dețin culturi în câmp, producătorii de legume sau pomicultorii. Nici pentru crescătorii de animale nu e o situație favorabilă pentru că, în cazul crescătorilor de ovine, vor fi fătări mai repede decât au prevăzut oierii și riscă să nu mai vândă mieii de Paște.

”Noi încă nu ne-am băgat la solarii. Luna viitoare începem lucrările. Oricum, nu-i bună vremea. Noi sperăm că va ninge în februarie, ne este frică să nu fie ger în martie. Dacă vine frigul atunci, distruge tot și dacă vor crește prețurile, nu mai cumpără nimeni. Măcar în februarie să ningă, că ar fi bun pentru noi. Asta-i iarnă, cu temperaturi de primăvară? Nu e bine deloc pentru noi. N-am pomenit așa ceva”, a precizat Mihai Mihalache, fermier din Iași, pentru bzi.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole