Mai sunt două săptămâni până la Crăciun, așa că a început goana după porcul ce urmează să fie sacrificat de sărbători. Cum pesta porcină a impus restricții cu privire la comercializarea animalelor crescute în gospodării, internetul a devenit, în această perioadă, cel mai bun spațiu pentru vânzarea suinelor.
Site-urile s-au umplut de oferte care mai de care mai atractive pentru masa de Crăciun. Potrivit anunțurilor, animalele scoase la vânzare pe internet sunt crescute cu hrană sănătoasă, iar animalele au o greutate de la 80- 100 de kilograme până la 200 de kilograme. Un kilogram se vinde cu sume cuprinse între 9 lei și 12 lei. Cu alte cuvinte, oferte generoase pentru toate buzunarele. Animalele pot fi vândute vii sau pot fi sacrificate la cerere, chiar în curtea în care au fost crescuți. În plus, pentru a face oferta și mai atractivă, comercianții asigură și transport pe o distanță de câțiva kilometri.
Oferta ar trebui totuși să dea de gândit cumpărătorilor atunci când vânzătorii nu pot asigura și documentele necesare și impuse de DSVSA în astfel de situații, inclusiv un examen trichineloscopic.
De altfel, tranzacțiile pe internet nu sunt recomandate de DSVSA. Medicii veterinari vin cu recomandări clare în această perioadă. Mai exact, DSVSA spune că porcii vii pot fi achiziționați de către persoanele fizice doar din exploatații comerciale industriale (ferme) sau de tip A și de la persoane fizice înregistrate sanitar veterinar conform Ord. 20/2018.
Indiferent de modalitatea de achiziție/dobândire, porcii vii vor fi însoțiți obligatoriu de documente specifice, respective Formular de Mișcare și Certificat Sanitar Veterinar eliberate de medical veterinar împuternicit, acesta putând fi medical concesionar, în cazul persoanelor fizice înregistrate sau medicul de fermă în cazul exploatațiilor comerciale sau de tip A.
Transportul porcilor vii de la vânzător la domiciliul cumpărătorului cu mașina personală este permis doar dacă distanța este mai mică de 50 Km și sunt asigurate condiții minime de bunăstare a animalelor și obligatoriu însoțiți de documente sanitar veterinare.
”Recomandăm tuturor cumpărătorilor să evite orice altă sursă de achiziție față de cele mai sus menționate și vă avertizăm că atât vânzarea cât și achiziționarea de suine vii în alte condiții decât cele de mai sus, constituie încălcări grave ale legislației specifice, sancționate contravențional iar în funcție de consecințele unor astfel de acțiuni putând fi încadrate în sfera penală”, spun reprezentanții DSV Buzău.
De asemenea, cumpărarea cărnii de porc și a produselor din carne de porc trebuie să se facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Achiziționarea acestor produse din alte locuri, cu origini necunoscute, provenite din tăieri clandestine sau care nu a fost suspusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.) poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor. Crăciun Crăciun
Pe teritoriul jud. Buzău, la data prezentei sunt active 10 focare de P.P.A. în exploatații nonprofesionale din loc. Glodeanu Sărat (4 focare), Ileana (1 focar), Bobocu (1 focar), Albești (1 focar), Muscelușa (1 focar), Lacu Sinaia (1 focar), Pănătău (1 focar), 2 focare în exploatații comerciale din comuna Zărnești și comuna Amaru precum și 71 de cazuri la mistreț pe raza a 18 fonduri cinegetice.