29 iulie 2021 - 06:27

COVASNA VREA SA INTRE PE PIATA PRODUSELOR TRADITIONALE CU PAINE DE CASA SI KURTOSKOLACS

Peste 20 de produse tradiționale au fost atestate în ultimii trei ani în județul Covasna, majoritatea fiind pâine de casă și kurtoskolacs, deliciosul colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, potrivit conducerii Direcției Agricole.

“După legislația nouă a Ministerului Agriculturii din România, avem 23 de produse tradiționale atestate în județul Covasna, din care majoritatea pâine de casă și kurtoskalacs. Dar, mai avem ceva special, avem un cașcaval atestat ca produs tradițional românesc și un unt manufacturier preparat la Ozunca, singurul unt din țară care e recunoscut ca fiind tradițional. (…) Eu zic că nu sunt multe, dar nici nu aș zice că sunt puține. Totuși, față de legislația veche care era foarte permisivă în acest sens și aveam vreo sută și ceva de produse, e puțin, dar ce avem știm că sunt tradiționale și corespund anumitor cerințe pentru produsele tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii din România“, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

În opinia sa, înăsprirea legislației în domeniu a fost o măsură bună, deoarece a eliminat produsele care nu erau autentice.

“Pe legislația veche, foarte permisivă, orice produs putea fi recunoscut ca produs tradițional și, de fapt, nu respecta, nu avea un sâmbure de tradiționalitate. Acum, mai nou, trebuie să dovedești prin rețete vechi și prin foarte multe alte criterii, că produsul este din zonă și se poate considera produs tradițional. Plus că noua legislație pune în vedere și anumite cantități, limite maxime de producție, ceea ce este foarte bine. Nu poți să produci mai mult de 350 kg de pâine ca produs tradițional (…) Tehnologia, cuptorul, capacitatea cuptorului, totul e verificat”, a mai spus acesta.

Pentru a putea fi atestate și incluse în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT), acestea trebuie să fie fabricate din materii prime locale, să aibă la bază o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, să nu fie obținute în mod industrial și să dovedească un mod de lucru tradițional.