Piața internațională a semințelor și uleiului de floarea-soarelui este zguduită de o decizie de ultimă oră a Moscovei. Începând de vineri şi până la finele lunii august, Rusia va interzice exportul de seminţe de floarea-soarelui și va impune cote la exporturile de ulei de floarea soarelui.
Decizia, anunțată joi de Ministerul rus al Agriculturii, a fost motivată prin necesitatea de a evita problemele de aprovizionare şi a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.
„În contextul creşterii explozive a preţurilor mondiale la ulei şi seminţe de floarea-soarelui, există în prezent o cerere crescută pentru produsele ruseşti”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Agriculturii.
Astfel, începând din 1 aprilie şi până la data de 31 august, exportul de seminţe de floarea-soarelui va fi interzis. De asemenea, la uleiul de floarea-soarelui, începând din 15 aprilie şi până la data de 31 august, va fi impusă o cotă la export de 1,5 milioane de tone. În plus, va fi introdusă o cotă de export de 700.000 de tone pentru şrotul de floarea-soarelui, se menționează în comunicat.
Rusia și Ucraina sunt cei mai mari producători mondiali de ulei de floarea soarelui, iar India este unul din principalii clienţi.
În contextul în care livrările din Ucraina au încetat, prețurile la uleiurile alimentare au explodat în India, care s-a văzut nevoită să încheie la un preţ record un contract pentru 45.000 de tone de ulei rusesc de floarea-soarelui, cu livrare în luna aprilie. Potrivit unor oficiali din industria alimentară, uleiul de floarea-soarelui din Rusia este oferit în India la preţul record de 2.150 de dolari pe tonă, inclusiv costurile cu asigurarea şi transportul (CIF), comparativ cu 1.767 de dolari pe tonă pentru uleiul de soia şi 1.720 de dolari pe tonă pentru uleiul de palmier.
Moscova motivează că început să ia aceste măsuri în privința exporturilor pentru a garanta aprovizionarea cu alimente a pieţei locale, după ce Occidentul a impus sancţiuni în urma invadării Ucrainei.
„Acest set de măsuri va elimina posibilitatea unor crize de aprovizionare, precum şi majorarea semnificativă a costului materiilor prime şi a produselor de importanţă socială în Rusia”, se subliniază în comunicatul de presă al Ministerului rus al Agriculturii.
La rândul său, guvernul ucrainean a decis să introducă restricţii la exportul anumitor produse agricole încă de la începutul acestei luni. Astfel, potrivit unui decret emis de executivul de la Kiev, va fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta grâu, porumb, ulei de floarea-soarelui, carne de pui şi ouă.
Ofensiva militară rusească a perturbat exporturile şi ameninţă cotaţiile la produse agricole, Rusia şi Ucraina fiind două ţări importante pentru aprovizionarea cu materii prime agricole.