Coronavirusul loveste in sectorul apicol! Cum va fi afectata piata din Romania

Apicultorii din China, cel mai mare producător mondial de miere, se pregătesc pentru un început modest al sezonului de polenizare de primăvară, în condiţiile în care restricţiile de călătorie destinate ţinerii sub control a epidemiei de coronavirus îi ţin pe apicultori acasă în timp ce albinele lor nu au hrană timp de mai multe săptămâni, transmite Reuters, scrie AGERPRES.

„Dacă toate albinele mele vor muri îmi voi pierde venitul pentru întregul an”, spune Jue, un apicultor din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, ale cărui familii de albine sunt blocate în stupi la aproximativ 300 de kilometri de locul unde Jue a fost ţinut în carantină.

Această situaţie este una frecventă în rândul apicultorilor chinezi. Faptul că albinele ratează faza de înflorire a plantelor, din cauza restricţiilor de circulaţie, împreună cu scăderea numărului de albine, riscă să ameninţe mijloacele de trai pentru cei aproximativ 300.000 de apicultori din China precum şi producţia de miere şi culturile care se bazează pe albine pentru polenizare.

Ca o recunoaştere a pierderilor provocate de măsurile destinate combaterii coronavirusului, Asociaţia apicultorilor din China i-a sfătuit pe membrii săi să contacteze autorităţile locale dacă au nevoie să se deplaseze sau să asigure hrana albinelor.

China produce aproximativ 500.000 de tone de miere anual, sau un sfert din producţia mondială, ceea ce o plasează pe primul loc în topul celor mai mari producători de miere din lume. Ţara asiatică exportă peste 100.000 de tone de miere în fiecare an spre Europa şi SUA.

- Publicitate -

În acest an însă perspectivele pentru producţia de miere în China nu arată prea bine.

În mod normal, în această perioadă a anului, apicultorul Jue îşi pregătea albinele pentru a poleniza livezile de caise din Turpan în luna martie, după care pleca cu albinele spre livezile de peri din Korla în aprilie iar în luna mai ajungea la Ruoqiang pentru ca albinele să poată colecta nectarul curmalelor roşii. În acest an însă Jue este cu trei săptămâni în urma calendarului normal.

Producţia de miere a Chinei este deja în scădere din cauza modificărilor climatice, a îmbătrânirii forţei de muncă şi a utilizării crescute de pesticide.

Jue, un apicultor veteran, câştigă între 60.000 şi 70.000 de yuani (aproximativ 10.000 de dolari) într-un an bun însă munca sa îl obligă să doarmă în cort în spaţii izolate. „Niciun tânăr nu vrea să facă munca asta”, spune Jue.

Beijingul a cerut autorităţilor locale să limiteze perturbările cu privire la transportul furajelor şi animalelor, menţionând în mod expres albinele. Însă implementarea acestor recomandări a fost lentă pe fondul răspândirii coronavirusului. Epidemia a ucis peste 2.700 de persoane şi a infectat aproximativ 80.000 de persoane.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole