Cornel Stroescu: Trebuie interzisă rămânerea în țară a grâului ucrainean

Grâul se ieftinește, pâinea rămâne scumpă
Problema grâului ucrainean, recunoscută ca fiind majoră, continuă să creeze dificultăți  agricultorilor români și nu numai. Din cauza prețurilor imbatabile ale grâului de proveniență ucraineană, producătorilor locali se plâng că nu au cui să mai vândă cerealele.

Fără ajutorul factorilor politici de decizie, situația pare a fi fără ieșire. Fermierii se tem că anul acesta, dacă nu vor fi protejați de această amenințare a concurenței cerealelor din Ucraina, falimentul multora dintre ei va fi inevitabil.

“Dacă vorbim despre cerealele din Ucraina eu cred că este o strategie a multinaționalelor care le comercializează (n.r. cerealele) pe piața mondială. Fermierii, vorbesc în special de cei români, au depozitat cereale ca să obțină un pret mai bun deoarece cheltuielile pentru înființarea culturilor au fost foarte mari. La un pret de 1,6 lei, abia dacă ar fi putut fi scoase cheltuielile, în unele zone ale țării”, a declarat pentru Digi24, fermierul Cornel Stroescu.

Pâinea este la fel de scumpă, în condițiile în care grâul și-a pierdut din valoare. În plus, în 2022, cu recolta de 9,18 milioane de tone de grâu, România s-a situat pe locul al patrulea în UE.

“Dacă produsul principal s-a ieftinit ar trebui să scadă și prețul pâinii, chiar dacă au rămas ridicate costurile cu energia. Nu admitem nici noi această scumpire a pâinii”, este punctual de vedere al lui Cornel Stroescu.

Fermierii susțin că au avut, în anul agricol 2021-2022, cheltuieli foarte mari. Orizontul de timp nu pare însă a fi senin, nici anul acesta, din cauze multiple.

“În plus vor veni finanțele, în control, și vor întreba de ce am vândut în pierdere. Ei nu vor să înțeleagă de fapt că asta este piața și așa suntem nevoiți să vindem. În plus nu știm dacă vom putea recupera din pierderi în 2023, deoarece prețul îngrășămintelor este la fel de mare. Nu cred că vom rezista în piață, în condițiile acestea”, trage un semnal de alarama, fermierul.

Cornel Stroescu : Cu siguranță mulți fermieri vor da faliment în România

“ Statul ar trebui să intervină, să fie foarte strict la granițe, ca acest grâul ucrainean să nu rămână în România. În caz contrar să plătească taxe astfel încât și noi, fermierii români să putem ridica prețul. Este clar că în Ucraina cheltuielile cu motorina, îngrășămintele etc, sunt mult mai mici, poate mai puțin de jumătate. Nu avem ceva împotriva tranzitării cerealelor din Ucraina, prin țara noastră, dar să rămână cel puțin pe același preț ca cel cerut de fermierii români”.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole