Copiii din satele de oieri din Munții Sebeșului intră în vacanța de vară mai devreme cu o lună

cioban_zilierElevii și preșcolarii din cinci sate din Munții Sebeșului, localități în care se practică un păstorit de pendulare periodică, vor intra în vacanța de vară cu mult mai devreme decât în mod normal, respectiv de săptămâna viitoare, pentru a-și putea însoți părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte.
De altfel, copiii din aceste sate vor reveni la cursuri doar de la 1 octombrie, această structură a anului școlar, cu o vacanță de vară de patru luni și jumătate, existând și în perioada regimului comunist.
Pentru a recupera programa școlară, copiii din cele cinci localități merg la școală și sâmbăta în timpul anului școlar.
Inspectorul școlar general Marcela Dărămuș a declarat, luni, pentru AGERPRES, că preșcolarii și școlarii din Loman (58), Pleși (5) și Tonea (10), comuna Săsciori, și Purcăreți (28) și Strungari (56), comuna Pianu de Jos, vor avea vineri festivitatea de încheiere a anului școlar, urmând să intre în vacanță din data de 23 mai.
Deoarece mulți dintre locuitorii din aceste sate se ocupă cu creșterea oilor, iar primăvara, după 15-20 mai, pleacă în transhumanță, copiii beneficiază de o structură diferită a anului școlar, aprobată de către ISJ, pentru a-și putea însoți părinții.
Familiile de păstori din aceste sate din Munții Sebeșului urcă, în mai, cu animalele în zona fânațelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în pășunile alpine. Aici, fiecare sat își are propriile stâne, unde organizarea vieții pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăți.
După 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânațe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat.(Sursa: paginadeagricultura)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole