COPA COGECA: Europa nu trebuie să-și uite propriii fermieri!

“Prea târziu, nu suficient, nu coerent! Comisia UE trebuie să-și revizuiască propunerea sprijinului de urgență pentru fermierii afectați de exporturile ucrainene”, este începutul mesajului postat pe pagina de Linkedin al COPA COGECA.

Sprijinul promis de CE nu corespunde așteptărilor

“Uniunea COPA COGECA a susținut comunitățile agricole ucrainene de la lansarea războiului, cu solidaritate și cu acceptarea eliminării tarifelor la importurile de mărfuri agricole. În consecință, creșterea importurilor din Ucraina ridică provocări serioase fermierilor și cooperativelor din regiunile limitrofe pe unde se tranzitează mărfurile. În acest context, sprijinul Uniunii Europene în aceste regiuni de vecinătate este crucial și Comisia Europeană l-a promis. Pe măsură ce se discută primul regulament de implementare, astăzi este clar că sprijinul promis nu corespunde așteptărilor și exista si o lipsa de consistență.

Terenurile agricole europene din jurul granițelor Ucrainei au o importanță strategică pentru întreaga Europă. Fermierii și cooperativele din aceste regiuni au trebuit să facă față impactului cumulativ al crizei COVID, creșterii prețurilor la energie și a inputurilor cheie și secetelor severe, în 2022. În plus, perturbările legate de exporturile ucrainene au făcut situația tensionată în țări precum Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

În acest context, Comisia Europeană a anunțat, la prezentarea inițiativelor sale privind „căile de solidaritate UE-Ucraina”, înființarea unui sprijin excepțional de urgență fermierilor care sunt afectați de această politică comunitară.

Uniunea Copa Cogeca, consternata de sumele propuse. Se așteaptă ca fondurile să fie doar o plată unică,  în al treilea trimestru al anului

Astăzi se discută despre primele elemente ale regulamentului de implementare și apar primele cifre. Uniunea Copa Cogeca este consternata de sumele propuse, care sunt complet disproporționate având în vedere amploarea perturbărilor cu care se confruntă fermierii din țările din jurul Ucrainei! Mai mult, nu toate țările afectate au fost luate în considerare pentru a primi ajutor de urgență. În cele din urmă, se așteaptă ca fondurile să fie doar o plată unică, eliberată în al treilea trimestru al anului, lăsând până atunci comunitățile de fermieri din aceste regiuni în declin.

Fermierii vor avea nevoie de ajutor suplimentar în viitor

Deși Comisia Europeană trebuie să fie consecventă în sprijinul său de urgență pentru fermierii ucraineni, nu trebuie să-și uite proprii fermieri! Această propunere de regulament de punere în aplicare trebuie revizuită pe deplin pentru a fi luată în serios de comunitatea agricolă. În plus, fermierii nu trebuie doar să fie compensați pentru pierderile deja suferite, dar va fi nevoie de ajutor suplimentar în viitor, deoarece situația nu va dispărea prea curând. În cele din urmă, pentru a limita impactul viitor, trebuie făcute investiții în infrastructura benzilor de solidaritate, în timp ce trebuie menținute controale riguroase SPS”, se mai arată in mesaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole