Fermierii europeni, foc și pară pe Comisia Europeană! Copa – Cogeca cer măsuri concrete privind îngrășămintele!

îngrășăminte

Fermierii s-au săturat de limbajul de lemn al Comisiei Europene. Deși așteptau răspunsuri concrete privind criza în curs de desfășurare a pieței îngrășămintelor, Executivul comunitar s-a grăbit să facă, miercuri, „o nouă comunicare pentru (aproape) nimic”, după cum au numit-o reprezentanții organizațiilor de fermieri Copa și Cogeca, fără să ofere vreo soluție la deficiențele cu care se confruntă fermierii europeni.

„De mai bine de doi ani, prețurile îngrășămintelor folosite în agricultură au crescut la niveluri nemaiîntâlnite până acum în Europa. Impulsionate de redresarea economică post-Covid și apoi împinse și mai mult de războiul condus de ruși în Ucraina, prețurile îngrășămintelor cheie s-au triplat în unele cazuri! Stocurile deținute de fermierii europeni se epuizează rapid, în timp ce prețurile și disponibilitatea rămân problematice pe termen scurt, în special în sezonul actual pentru aplicare în primăvara anului 2023. Consecințele unei penurii de îngrășăminte vor fi multiple asupra recoltei din 2023, afectând randamentele, calitatea culturilor și rotațiile, prețurile de consum și competitivitatea fermelor europene. Nicio regiune din lume nu se confruntă astăzi cu creșteri de prețuri de aceeași amploare!”, atrag atenția reprezentanții Copa – Cogeca într-un comunicat dat publicității miercuri, ca răspuns la comunicarea Comisiei Europene privind criza îngrășămintelor.

Aceștia au subliniat că, în actualul context, comunitatea agricolă europeană aștepta două răspunsuri politice: un răspuns pragmatic pe termen scurt pentru a amortiza impactul șocurilor internaționale în curs și unul pe termen mediu/lung pentru a aborda dependența fermierilor de importurile de îngrășăminte și materii prime, lipsa de transparență pe piața îngrășămintelor și reducerea durabilă a îngrășămintelor sintetice.

„Ca și în comunicările anterioare, Comisia oferă răspunsuri relevante pe termen mediu/lung, dar pur și simplu nu abordează provocările pe termen scurt”, se arată în comunicat.

Christiane Lambert, președintele Copa a reacționat, acuzând, voalat, Comisia că vorbește mult și face prea puuțin.

„Modelul se repetă cu această nouă comunicare. Comisia Europeană, din ideologie, refuză să ofere fermierilor soluții pe termen scurt, punând în pericol viabilitatea multor ferme. Care este rostul să prezint o nouă comunicare care să prezinte în sfârșit atât de puține propuneri? Îmi este greu să înțeleg logica unei astfel de comunicări în cele din urmă: pentru obiectivele pe termen lung, mi se pare că viziunea Comisiei este clară și cunoscută încă din 2019, odată cu lansarea strategiei Farm to Fork. Restul propunerilor au fost deja explicate în comunicările din martie”, a spus Christiane Lambert.

În comunicatul transmis de cele două organizații și precizează că, în detaliu, Copa și Cogeca salută crearea unui observator al pieței îngrășămintelor, lansarea unui Consiliu european de inovare privind agricultura rezistentă, accesul îmbunătățit la îngrășăminte organice, fluxuri de deșeuri și sprijinul acordat amoniacului verde, dar că toate acestea sunt doar măsuri pe termen lung care nu vor atenua impactul pe termen scurt asupra disponibilității și accesibilității îngrășămintelor pentru fermieri.

„Pe termen scurt, impulsul Comisiei pentru adoptarea de către Consiliu a propunerii de suspendare a tarifelor de import la uree și amoniac și apelul adresat statelor membre de a pune în aplicare ajutoare de stat și de a asigura accesul la gaze naturale pentru producătorii de îngrășăminte este insuficient pentru a aborda actuala perturbare a pieței îngrășămintelor din Europa. Copa și Cogeca au sugerat extinderea suspendării tarifelor de import la toate îngrășămintele cu azot și fosfat. Logistica îngrășămintelor ar trebui, de asemenea, să fie ușurată și ar trebui oferite flexibilități de reglementare. Aceasta include suspendarea aplicării limitei de 60 mg/kg de cadmiu pentru îngrășămintele cu fosfat, pentru a permite livrarea din țările nord-africane (Maroc) în locul Rusiei, precum și o derogare privind limitele stabilite de Directiva privind nitrații și facilitarea normelor administrative legate de importuri. De asemenea, regretăm profund că utilizarea materialelor RENURE nu a fost simplificată în publicația lansată”, se arată în comunicatul citat.

Pentru Ramon Armengol, președintele Cogeca, comunicarea ridică și îngrijorări cu privire la coerența întregului exercițiu,

„Comisia transmite banii în comunicarea sa către statele membre prin ajutoare de stat și planuri strategice PAC. Acest lucru ar putea crea denaturări semnificative, în funcție de modul în care reacţionează statele membre. Îngrășămintele sunt un input-cheie în agricultură, a nu avea încă un răspuns clar la acest punct este profund îngrijorător. Sperăm să avem un schimb rapid de opinii cu comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru a înțelege modul în care planul Comisiei poate aborda în mod concret problemele care vor apărea în urma comunicării sale”, a spus Ramon Armengol.

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture