25 ianuarie 2022 - 10:52

Prima cooperativă țărănească digitală din țară extinde livrările meatbooking

Șase noi orașe de la noi din țară, dar și staţiunile şi oraşele de pe litoralul românesc vor avea acces la carnea proaspătă, provenită din gospodăriile din nordul Moldovei și comercializată printr-o cooperativă țărănească digitală din România.

Potrivit unei informări a Obor21.ro, comenzile se vor face ca și până acum, prin sistem meatbooking – rezervare înainte de sacrificare -, astfel încât carnea să fie livrată proaspătă, în maximum 72 de ore.

De altfel, cooperativa țărănească digitală citată face livrări începând din această săptămână, pe lângă Bucureşti şi Ilfov, în Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani. Totodată, pentru sezonul estival, livrările se vor extinde în localităţile de pe întreg litoralul, de la Năvodari până la Vama Veche.

Investiţia necesară susţinerii planurilor de extindere se ridică la peste 20.000 de euro şi cuprinde logistica distribuţiei capilare, investiţiile în dezvoltarea platformei şi marketingul aferent deschiderii acestor noi zone de distribuţie.

„Am avut solicitări numeroase de extindere a zonei de livrare, astfel încât am accelerat acest proces în primul trimestru şi am reuşit să deschidem livrarea în cele șase oraşe, urmând ca planul de extindere să continue până la finalul anului.

Estimăm că impactul investiţiilor în creşterea capacităţilor de livrare asupra cifrei de afaceri va fi suficient de puternic, încât să ne apropie de obiectivul propus pentru acest an, 300.000 de euro”, a precizat Florian Mateiţă, cofondatorul cooperativei țărănești digitale.

Livrările de carne proaspătă se vor face atât pe segmentul B2C, cât şi către B2B, existând o creştere a interesului pentru produsele cooperativei în rândul restaurantelor.

De unde vor românii să cumpere carne

Concluziile unui sondaj realizat de experții cooperativei în luna martie a.c. relevă că 29% dintre români îşi doresc să cumpere carne din băcănii şi magazine specializate. Mizând pe importanţa proximităţii, cooperativa țărănească digitală citată demarează în această săptămână şi un proiect-pilot cu băcănii din Bucureşti, prin intermediul cărora clienţii vor putea plasa comenzi cu livrare în locaţiile respective.

Comenzile se vor face prin intermediul unor terminale speciale, plasate în băcănii, iar ridicarea acestora se va face în fiecare zi de joi. În prezent, acest tip de comandă este disponibil în două băcănii din Capitală, urmând ca până la finalul acestui trimestru numărul lor să ajungă la 10.

O punte digitală dintre sat și oraș

Inițiativa a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia şi Florian Mateiţă, cu o investiţie iniţială de peste 80.000 euro. Platforma este puntea digitală dintre sat şi oraş, care oferă acces la carne autentică de la ţară, în condiţii sanitar-veterinare de secol XXI, iar ţăranii crescători de animale au piaţă de desfacere şi venituri fiscalizate.

Carnea rezervată prin intermediul cooperativei provine în cea mai mare parte din gospodăriile ţărăneşti din judeţele Botoşani şi Suceava. Aceasta este livrată consumatorului final exclusiv prin curier, în condiţii de temperatură controlată, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, însoţită de certificat de calitate.

Fiecare etichetă conţine informaţii detaliate despre provenienţa produselor, inclusiv satul unde a fost crescut animalul sacrificat, precum şi data sacrificării, data ambalării în vid şi data expirării produsului.

Procesarea cărnii, inclusiv ambalarea ei, are loc în abator autorizat EU (menţionat pe etichetă), iar întreg fluxul, până la uşa clientului, este fiscalizat şi conceput să respecte normele sanitar-veterinare.