Cooperativă agricolă giurgiuveană, exemplu de bune practici

Fermele unei cooperative din județul Giurgiu au fost date drept exemplu de bune practici pentru structurile asociative din domeniu şi pentru agricultura ecologică din România de către secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR, Aurel Simion.

„Am vizitat astăzi ferme din zona Pietrele-Băneasa, judeţul Giurgiu, un exemplu de bune practici al structurilor asociative şi am constatat avantajele asocierii în acest domeniu al agriculturii ecologice, care se pot avea în vedere prin noul plan naţional strategic în vederea promovării acestora ca forme de viitor pentru agricultură”, a declarat Simion, la ferma de la Băneasa.

De altfel, oficialul MADR a postat și pe pagina sa de Facebook informații despre vizita sa din teren. Potrivi precizărilor lui Simion, demersul reprezintă, în fapt, o cercetare „la firul ierbii” în vederea pregătirii cât mai eficient posibil a Planului Național Strategic PAC post-2020.

„Astăzi am ieșit din birou. Am participat la prima dintr-o serie de întâlniri pe care le-am planificat pentru a afla de pe teren ce se întâmplă cu adevărat în România. Aceasta este o cercetare la firul ierbii pe care ne-am propus-o pentru a pregăti cât mai eficient posibil PNS. (…) Ne-au interesat mai ales problemele cu care se confruntă această inițiativă tânără, pentru că asocierea este o condiție esențială în performanța agriculturii”, a scris Simion pe pagina sa de socializare, joi, 6 mai 2021.

Înființată în 2018, cooperativa are șapte membri fondatori și oferă românilor produse ecologice, care pot fi comercializate atât în online, cât și prin vânzare directă, aducând produsele cât mai aproape de consumatori în zonele rezidențiale și în zonele de birouri din județele limitrofe Bucureștiului.

Asocierea dispune de 10 hectare de sere, 45 de hectare de livezi și plantații de căpșuni, precum și aproximativ 50 de hectare de teren agricol, pe care se cultivă, în câmp, diverse legume, toate în sistem ecologic.

„Astfel, sunt comercializate verdețuri precum salată ecologică, ceapă verde și pătrunjel, legume – roșii cherry și castraveți, zucchini, vinete și ardei Capia. Livezile sunt situate în Fundeni (județul Călărași), Băneasa și Slobozia (județul Giurgiu)”, a precizat Aurel Simion.

Fermele beneficiază de spații proprii pentru ambalare și condiționare, dar și de spații de depozitare, cu temperatură controlată, în vederea livrării. Exploatațiile dispun, de asemenea, de o capacitate de procesare a legumelor și fructelor, dezvoltând produsul în cât mai multe faze, pentru a putea comercializa o gamă cât mai variată de produse procesate.

Secretarul de stat Aurel Simion a fost însoţit la Giurgiu de directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Daniela Rebega, şi de directorul Direcţiei Agricole Giurgiu, Petra Ochişor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole