Controverse între legumicultori: Cât de buni sunt fertilizanții și tratamentele pentru plante după rețete făcute în gospodărie

Goana după produse bio e din ce în ce mai mare, iar îngrășămintele chimice au devenit din ce mai scumpe, astfel că internetul e plin de rețete pentru producerea în gospodărie a tot felul de fertilizanți și tratamente pentru plante cu ingrediente naturale.

Legumicultori, însă, au păreri împărțite în ceea ce privește eficiența fertilizanților și a tratamentelor pentru plante realizate în gospodărie, în comparație cu cele făcute industrial.

O astfel de controversă a apărut pe rețelele sociale după ce un legumicultor a cerut pe un grup de profil „rețeta cu drojdie pentru fertilizarea roșiilor”.

„Măi, oameni buni, dacă ar merge rețetele astea bio cu drojdie, lapte, zeama cucului, producătorii de stimulente și tratarea plantelor ar da faliment toți. Terminați cu prostiile astea că o să mâncați din piață, să nu ziceți că nu v-am spus”, a fost răspunsul ironic al unui coleg de breaslă.

De partea cealaltă, susținătorii utilizării de fertilizanți și tratamente naturale au taxat imediat intervenția: „Ai incercat tratamentele astea băbești și ai constatat că nu sunt bune sau doar așa crezi tu?”.

„Eu sunt la al treilea an de grădinărit. Ei bine, nu am încercat NICI MĂCAR UN PRODUS CHIMIC. Și am obținut roșii ff frumoase. Dar am făcut macerate din plante, și compost, și ceai de compost, am folosit vermicompost,.. Insecticide, fungicide și fertilizanti naturali! Și da, drojdia ajută și la roșii, și la varză, dovlecei etc. La o gradină mică, cu max. 150-200 fire de roșii poți face (astfel de tratamente naturale – n.r.). Asta e o întrebare normală care se poate pune fără a fi tras neapărat de ureche de cel care mă îmbolnăvește pe piață . Am tot dreptul să mă apăr și să aleg”, și-a argumentat punctul de vedere un legumicultor din tabăra susținătorilor de fertilizanți bio.

- Publicitate -

„Și uite așa tratăm de pe net roșiile, iar apoi ne văităm că nu cumpăra de la țăran, ci de la supermarket, care apropos, la tratamentele aplicate lor, sunt rețetare stabilite la nivel UE”, a venit imediat replica.

În cele din urmă, opțiunea pentru fertilizanți și tratamente clasice sau făcute după rețete naturale aparține fiecărui producător de legume în parte, însă alegerea ar trebui să fie făcută după o documentare cât mai serioasă, dar și experimentând, cu prudență, diverse metode.

„Nu e vorba doar de boli, dar ceea ce conține drojdia sau urzica ajută legumele. Tratamentul este preventiv și trebuie repetat la intervale regulate cu doze după dezvoltarea plantelor. La fel și cu tratamentul chimic, îl faci preventiv, cu doza corespunzătoare, dacă e prea mare s-ar putea să le arzi, să le compromiți, dacă doza nu e suficientă se poate instala boala. Fiecare are dreptatea lui!”, a explicat un alt fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole