CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCTIEI (C.O.P.) PENTRU TAURINELE DE CARNE

C.O.P.-ul presupune cantarirea taurinelor de carne de catre o asociatie omologata, calcularea evolutiei performantelor acestora la diferite varste de tineret, precum si evaluarea genetica a taurinelor in functie de evolutia sporului mediu zilnic la diferite varste. Odata cu perioada finala a primului semestru de cantariri pe teren, din 2018, reamintim fermierilor importanta Controlului Oficial al Productiei si procedurile de realizare a acestuia.

 Obiectivele C.O.P.

    • Organizarea regional-teritoriala a Controlului Oficial al Productiei.
    • Largirea bazei de selectie, estimarea valorilor de ameliorare si aplicarea programului de ameliorare cu ajutorul performantelor taurinelor calculate de departamentul de C.O.P.
    • Imbunatatirea managementului fermelor prin dezvoltarea infrastructurilor si conditiilor de crestere a taurinelor.

Pentru o buna desfasurare a procesului periodic de cantarire a animalelor, fiecare fermier trebuie sa dispuna de dotarile minime. Un echipament de prindere si ghidare a animalelor este necesar astfel incat fiecare fermier sa pregateasca dinainte animalele, intr-o zona accesibila remorcii cu cantar, pentru cantarirea ce se efectueaza la data stabilita, conform graficului C.O.P. In cazul in care aceasta minima organizare nu este respectata de fermier, bovinele nu vor beneficia de Certificate de Origine din cauza imposibilitatii de realizare a cantaririi.

Monitorizarea fatarilor si a celorlalte evenimente din ferma sta la baza aplicarii obiectivelor de selectie genetica. Fiecare fermier membru al Asociatiei Aberdeen Angus are obligatia sa transmita aceste Anexe trimestrial catre echipa asociatiei, pentru a putea beneficia de Adeverinta de Registru Genealogic, cantariri in ferma, Certificate de Origine si alte documente.

 Anexa 3 (Documentul de notificare monte)

    • Notificarea montelor naturale in harem
    • Se mentioneaza intervalul de monta al taurului
    • Buletinele de insamantare artificiala, adeverintele de monta si montele pe Certificatele de Origine pentru animalele venite din import inlocuiesc Anexa 3

Anexa 8 (Documentul de notificare fatari)

    • Notificarea fatarilor
    • Atentie: perioada de gestatie si intervalul intre doua fatari
    • Aceste informatii trebuie sa coreleze cu cele din Anexa 3

Anexa 10 (Documente de notificare iesiri / intrari)

    • Notificarea iesirilor/ intrarilor de taurine in ferma
    • Vanzari, abatorizari, mortalitati, cumparari

Netrimiterea documentelor la termen ingreuneaza activitatile tehnice ce au o stransa legatura cu acestea si au impact atat asupra celor care determina aceasta situatie, cat si asupra celorlalti fermieri. In cazul unei intarzieri de depunere a anexelor de mai sus, exploatatia respectiva nu va fi actualizata in baza de date a asociatiei, buletinele de cantarire necesare la vizita de control a fermei nu vor putea fi emise iar eliberarea certificatelor de origine, adeverintelor de registru genealogic si altele necesare va fi intarziata.

In vederea unei bune organizari si pentru a putea raspunde la timp cerintelor si necesitatilor fiecarei ferme in parte, va rugam sa aveti in vedere si sa respectati termenii de depunere a documentelor.

Termenele trimestriale de depunere a actelor sunt in 10 aprilie (trimestrul I), 10 iulie (trimestrul II), 10 octombrie (trimestrul III), 10 ianuarie (trimestrul IV).

Asociatia Aberdeen Angus Romania este acreditata pentru C.O.P.-ul de carne si singura conducatoare a Registrului Genealogic pentru rasa Aberdeen Angus din Romania. De doua ori pe an, reprezentantii Asociatiei viziteaza fiecare ferma membra pentru efectuarea cantaririlor, concomitent, pe trei trasee impartite pe regiuni geografice. In cadrul AAARO sunt la momentul de fata 620 de ferme cu un efectiv de 35.000 de capete de pe tot teritoriul Romaniei. Acestea reprezinta 85% din total efectiv Aberdeen Angus la nivel national.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole