24 iulie 2021 - 23:41

Controale prin sondaj pentru despagubirile de seceta! Cand vin banii?

Suprafața totală afectată de secetă, centralizată până la acest moment de comisiile de evaluare a pagubelor, este de 1.165.000 hectare, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la începutul ultimei ședințe de Guvern.

”Suprafața totală care reiese că a fost calamitată, din procesele-verbale, este de 1.165.000 de hectare (…). Suprafaţa declarată ca fiind calamitată a fost de 1.452.000 de hectare, iar în urma verificărilor s-a ajuns la această suprafaţă de 1.165.000 de hectare”, a declarat Adrian Oros.

Întrebat de premierul Ludovic Orban dacă s-au făcut verificări ”în teren prin sondaj, pentru a verifica veridicitatea solicitărilor”, ministrul Agriculturii a răspuns afirmativ. Adrian Oros a mai precizat că situația exactă privind suprafețele calamitate va fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni.

În ceea ce privește acordarea despăgubirilor, premierul Ludovic Orban a declarat că va trebui făcută o planificare bugetară pentru alocarea resurselor necesare.

La finalul discuției, ministrul Oros a adăugat că aceste despăgubiri trebuie acordate până ”în campania din toamnă, care începe la sfârşitul lunii august”.

Reamintim că secretarul de stat de la MADR, Emil Dumitru, a anunțat în exclusivitate pentru AGRO TV că valoarea despăgubirilor pe care fermierii urmează să le primească s-ar ridica undeva la 200 de euro per hectar.

“Nu vreau să le promit cifre fermierilor, însă din simulările pe care le-am făcut pe o suprafață calamitată de aproximativ 1,4 milioane de hectare, rezultă că am avea nevoie de la Ministerul Finanțelor Publice de o sumă undeva la 280-300 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, sprijinul s-ar ridica undeva la 200 de euro per hectar, sau ceva mai puțin de 1.000 lei”, a declarat ministrul secretar de stat Emil Dumitru, în direct la AGRO TV.