Controale în piețe! Fermierii cer vigilență MAXIMĂ din partea autorităților

Fermierii producători de legume au ajuns să se roage de autorități să facă mai multe controale în piețele de legume și fructe, pentru a diminua fraudele. Aceștia spun că majoritatea comercianților nu au case de marcat și nu au documente pe marfa pe care o comercializează, iar datorită acestor practici, fermierii care sunt înscriși în programe de finanțare din partea statului nu pot să-și obțină documentele necesare pentru a dovedi comercializarea produselor.

Întregul fenomen a fost explicat de fermierul Ion Păunel, reprezentant al Uniunii Salvăm Țăranul Român, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Săptămâna trecută am recoltat și eu a treia oară tomate, o cantitate destul de mare, și am ajuns la Piața de Gros din Brașov. Spre surprinderea mea, nimeni nu are casă de marcat, producătorii îi numărăm pe degete și găsim acolo de la verdețuri până la porumb zaharat, cireșe, caise, piersici, struguri de masă, care nu sunt produse în România și sunt vândute fără o formă juridică, fără casă de marcat. Totuși, ar trebui ca autoritățile să-și facă datoria și să întețească aceste controale, dar noi ne-am dori ca ele să fie făcute la modul de informare, atât pentru fermieri, cât și pentru comercianți. Cu siguranță peste 80-90% din ei ar intra într-o formă de legalitate și am vedea o recuperare de bani către bugetul de stat.

Am rămas surprins și o spun public: am vândut aproape două tone de tomate și nu știu dacă am reușit ca pe o tonă să dăm documente. Le explicat că fac parte dintr-un program și așa mai departe, dar nu îi interesează. (…) Să pleci dintr-o piață de gros, de la un producător, fără documente pe marfă, asta înseamnă că este o complicitate cu autoritățile sau o delăsare a autorităților în acest sens. Tot l-am auzit pe ministrul de finanțe că vor începe controalele la persoanele fizice; chiar ne-am dori să înceapă acest lucru, dar nu direct cu producătorii, pentru că am și informații că primii care au fost sancționați au fost toți producătorii agricoli, pentru că ceilalți au fost anunțați și nu mai erau pe acolo”, a precizat Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole