Perioada de înscriere în programul tomata s-a închis la 1 aprilie 2022, astfel că fermierii care au solicitat ajutorul de minimis de 3.000 de euro/1.000 mp vor fi luați la bani mărunți de inspectorii de la Direcțiile Agricole Județene.
Potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie, peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi ajutorul de minimis pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, cei mai mulţi dintre fermierii înscrişi în program fiind din zona de sud a judeţului, din localităţile Izbiceni, Scărişoara şi Tia Mare.
Într-un interviu acordat pentru Agerpres, șefa DAJ Olt a precizat că doar în Izbiceni au fost depuse peste 1.000 de dosare.
Până la recoltarea tomatelor, angajaţii DAJ vor face două serii de verificări în teren, prima dată fiind verificate suprafeţele cultivate cu tomate, în timp ce la al doilea control, ce va avea loc cu câteva zile înainte de recoltare, se va avea în vedere evaluarea producţiei.
Totodată, prin eşantion, se va verifica şi dacă au fost respectate normele privind tratamentele fitosanitare şi în cazul în care probele prelevate din solarii vor fi neconforme, fermierii în cauză vor fi declraţi neeligibili pentru acordarea sprijinului financiar.
Specialiștii estimează că recoltarea tomatelor va începe undeva în a doua parte a lunii aprilie, urmând ca primele roșii de la legumicultorii olteni să-i facă apariția în piețe.