Controale APIA în ferme! Când intră subvențiile la plată pentru agricultori

Ca în fiecare an, pentru a asigura îndeplinirea tuturor criteriilor și normelor comunitare și naționale de acordare a plăților către fermieri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a realizat multiple controale și verificări, atât administrative, cât și pe teren.

Controalele pe teren se efectuează pe baza unui eșantion extras din baza de date a APIA aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată. Populația din care se extrage eșantionul de control cuprinde toți beneficiarii care au depus o cerere unică de plată şi au solicitat sprijin pentru una sau mai multe scheme de plată în campania anuală de depunere a cererilor. Cu cât numărul schemelor pentru care aplică fermierii este mai mare, cu atât crește probabilitatea ca aceștia să fie selectați la control, ei participând în populația de eșantionare pentru fiecare schemă de plată în parte.

Controalele pe teren sunt de două tipuri: control clasic la fața locului, bazat pe inspecții fizice pe teren și control prin teledetecție, bazat pe fotointerpretarea asistată pe calculator a imaginilor satelitare realizate în diferite perioade ale anului.

În perioada 9 iulie – 15 octombrie 2021, funcționarii APIA au efectuat controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul pe teren, controlul aferent unor obligații specifice urmând a avea loc în iarna sau în primăvara anului următor.

În anul de cerere 2021, au fost selectați în eșantionul de control 55.844 fermieri pentru care se verifică respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, respectiv:

  • pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 13.035 fermieri;
  • pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.016 fermieri;
  • pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 3.793 fermieri.

În comparație cu anul precedent, eșantionul de control aferent Campaniei 2021 a fost mai mic cu un număr de 649 de fermieri.

În ceea ce privește suprafaţa totală controlată în 2021, aceasta a fost de 1.319.383,3 ha, mai exact 748.797,54 ha au fost supuse controlului pe teren prin metoda clasică, iar 570.585,76 ha au făcut obiectul controlului pe teren prin metoda teledetecţie.

Realizarea cu seriozitate și profesionalism a controlului pe teren (clasic si prin teledetecție) în termenele prevăzute de legislația în vigoare pentru toate măsurile și schemele implementate de APIA reprezintă principala premisă a efectuării corecte, echitabile și transparente a plăților către fermieri.

Potrivit APIA, dosarele intră în procedura de autorizare la plată pe măsura ce sunt finalizate. Pentru a afla stadiul dosarului dvs. puteți lua legătura cu centrul local care vă gestionează cererea unică sau puteți transmite un e-mail cu datele dvs. de identificare pe adresa: relatii.cu.publicul@apia.org.ro.

Sursa: Revista Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole