Controale APIA în 2024 – Sistemul de monitorizare prin satelit rămâne valabil

Deși noua modalitate de control implementată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – monitorizarea – a provocat multe probleme și întârzieri la plată în 2023, aceasta va rămâne valabilă anul acesta și în anii următori. Potrivit secretarului de stat Adrian Pintea, România este obligată să implementeze acest sistem pentru controalele APIA cel puțin până în 2027, până când este în vigoare actuala Politică Agricolă Comună.

”În ceea ce privește controalele pentru cererile depuse la APIA, știm foarte bine că din 2007 până în 2022 s-au făcut cele două tipuri de controale: controalele clasice, unde mergeau pe teren funcționarii din serviciile specializate de la nivelul centrelor județene și măsurau ceea ce a declarat fermierul la APIA, și acel control prin teledetecție, unde, pe baza spectrelor de culori, cu imagini satelitare, se vedea care este cultura.

Începând din 2023, în noua Politică Agricolă Comună implementată prin PNS, sunt anumite linii directoare pe care statul trebuie să le respecte. Nu s-a trezit Ministerul Agriculturii că a vrut să bage monitoring, este o chestiune impusă de către Comisia Europeană, care va funcționa din 2023 până în 2027. După 2027 vom vedea.

Să ne amintim că și teledetecția a pornit la fel de prost, pentru că orice lucru începe cu multe erori, iar aceste erori au fost extraordinar de multe. A fost primul an de implementare, directorii generali din toate statele membre s-au văitat de această problemă. (…) Eu sunt convins că anul de cerere 2024 va fi mult mai în regulă din toate punctele de vedere, iar aceste întârzieri care au fost nu vor mai fi”, a explicat Adrian Pintea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Monitoringul a fost introdus pt a verifica cumva și funcționarii APIA care merg pe teren si fac procese verbale după ochi frumoși. Se stie de tunurile daye de italieni cu tomatele in camp pe cele 535 ha dar ei nu au semanat o rosie dar ajutati de cei de la control trren au reușit sa deturneze fonduri de aprox 850000 euro.Sa veniți în Mehedinti sa vedeți mafie adevărată în frunte cu dl Berciu directorul de la control teren care nu verifica pe marii fermieri veniți di Timișoara, Ialomița s.a.m.d. dar în schimb ii terorizează pe cei mici pt ai determina sa renunțe la terenuri si apoi își primește dreptul de la marii fermieri.

  2. Acest control a fost introdus tocmai pt a se evita evenimente gen în jud Mehedinti italienii au dat un tun de 850000 euro declarând 535 ha roșii în câmp dar în realitate ei nu au cultivat 1 roșie și deși un primar a sesizat escrocheria la APIA Mehedinti domnii de la control teren APIA Mehedinti au închis ambii ochi și s-au facut ca nu vad și nu aud. Ei asa procedează de ani de zile și încă și în anul 2023 au fost suprafete de mii de hectare necultivate dar domnii de la control încasează dreptul de la marii fermieri iar pe cei mici ii rup în două cu procese verbale pt a le lua terenurile și a le da celor mari pt ca de acolo le vin banii nu de la cei amărâți. Păcat ca în 2023 exista acest gen de funcționari corupți și deși plătiți din banii noștri ei ne sfidează atat pe noi cât și sistemul.

  3. In 2023 am fost printre cei controlați și deși dosarul este in regula nu am primit nici un leu din banii de subvenție pe anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole