14 mai 2021 - 13:46

Continut de apa deosebit de scazut in cultura graului de toamna – Prognoza agrometeo

Caracteristici meteorologice

Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -8…4°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și -2…8°C în restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe întreg teritoriul agricol al țării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2…13°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -14…3°C în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii reduse cantitativ în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), pe suprafețe agricole extinse din Banat, Dobrogea și Muntenia, local în nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, sudul Olteniei și al Crișanei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei și Crișanei, local în nordul, nord-estul, estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, nordul, nord-vestul și vestul Munteniei, sud-estul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus vegetativ, în majoritatea regiunilor agricole. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în general medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.
Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).
Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie.
La speciile pomicole și viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor.
În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

  • Efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole unde umiditatea solului permite intrarea utilajelor în câmp;
  • Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază
    de fosfor şi potasiu.