CONTINUA RESTRICTIILE IN NORDUL TARII DIN CAUZA PESTEI PORCINE AFRICANE

Prefectul Vasile Moldovan a convocat luni, 5 februarie, în calitate de președinte al Centrului de combatere a bolilor transmisibile, ale animalelor și a zoonozelor în județul Maramureș,  cu autoritățile administrației publice locale, DSVSA Maramureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș administratori/proprietari ai târgurilor de animale pentru a fi luate măsuri specifice de apariție a pestei porcine africane în județul Maramureș.

Directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop a precizat că boala este virală, extrem de contagioasă, care afectează specia suină domestică, dar și sălbatică. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice. Virusul se transmite prin contactul direct între porcii domestici și/sau sălbatici, dintre cei bolnavi și cei sănătoși, dar pot fi și infectați și prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. De asemenea, virusul poate fi contactat prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. Virusul pestei porcine africane poate fi purtat de la porcii bolnavi la cei sănătoși și în cadrul mișcărilor necontrolate, ilegale cum ar fi transport, vânzare sau chiar în târgurile special organizate.

Prefectul de Maramureș a spus: ”Avem două focare localizate în zona noastră, unul în județul Satu Mare, iar altul în Ucraina. Pe raza județului Maramureș sunt organizate 19 târguri de animale. Se cunoaște faptul că sunt vânzători tradiționali de suine din alte județe care sunt comercializați în Maramureșul istoric (Valea Marei, Valea Izei), respectiv în zona Codru și a orașului Seini. Este important să înțeleagă fiecare autoritate publică locală și administrator sau proprietar de târg că trebuie să luăm măsuri stricte de siguranță pentru a preveni apariția pestei porcine africane în județul nostru. Am dispus ca DSVSA în colaborare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș să organizeze filtre (medici veterinari și polițiști) pe drumurile publice, la intrările din județ, în scopul de a verifica autovehiculele care transportă porci la târgurile de pe raza județului nostru. De asemenea, au fost luate și intensificate măsurile specifice (control și verificare) la punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu Marmației. Voi anunța despre aceste măsuri pe prefectul de Satu Mare și vom cere sprijin pentru colaborare Inspectoratelor de Poliție din județele Satu Mare și Sălaj pentru efectuarea de filtre rutiere cu privire la deplasarea porcinelor spre județul nostru”.

Târgul de animale din  Seini va fi închis temporar în luna februarie

         Discuțiile au vizat și aspecte referitoare la demersurile legale care trebuie făcute pentru autorizarea târgurilor de animale, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească (teren, schiță perimetru târg, poartă de acces, rampă de acces, clădiri, apă potabilă etc) și procedura de autorizare. Primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, a declarat că se cunosc zilele în care au loc târgurile de animale, dar și faptul că orice produs trebuie să aibă documente de proveniență și că, în acest context autoritățile publice locale, împreună cu medicii veterinari și poliție pot controla și lua măsuri de a preveni vânzarea de porci în târgurile din județ.

Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure, a menționat că la nivelul unității administrativ-teritoriale au fost luate măsurile, s-a monitorizat de către medicul veterinar, polițiști și polițiștii locali traficul rutier cu produse animale, mai ales al speciei porcine în zonă (localitatea Apa și Pomi), respectiv în zona târgului de animale. De asemenea, primarul din Seini și-a arătat disponibilitatea de a închide temporar, în luna februarie, târgul de animale, ca măsură de prevenție, până la ameliorarea situației. O altă propunere făcută de primarul Gabriela Tulbure a fost de înființare a unor târguri zonale pe raza județului Maramureș.

Având în vedere focarul de pestă porcină din județul vecin, pe raza localității Micula, ANSVA a interzis organizarea de târguri de porci, expoziții. Vânzarea de suine poate fi făcută numai din exploatație către abator, din exploatație către o altă exploatație, respectiv din gospodărie către o altă gospodărie, cu identificarea și înregistrarea acestora, efectuarea examenului clinic de către medicul veterinar și vânzarea cu documentele sanitar-veterinare eliberate de medicul sanitar împuternicit.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș recomandă crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme și să respecte, cu strictețe, măsurile de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Prefectul Ovidiu Frenţ a convocat luni Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud , la propunerea DSVSA Bistriţa-Năsăud, în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi a Republicii Moldova, şi ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului în judeţ.

„În cadrul şedinţei au fost actualizat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud şi aprobat prin Hotărârea nr. 1 din 22.01.2018. Principalele modificări şi completări aduse vizează suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate privind vânzarea/cumpărarea animalelor vii, până la noi dispoziţii”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

De asemenea, va fi constituit un Grup Local de Experţi în vânat şi vânătoare, prin ordin al prefectului, alcătuit din specialişti în vânătoare şi experţi tehnici pentru pestă porcină africană din cadrul DSVSA BN. Acest grup va urmări ca prevederile HG 830/2016 reactualizată să fie aplicate de decidenţii şi gestionarii în vânătoare şi vânat în ceea ce priveşte organizarea partidelor de vânătoare, biosecuritatea acestora, vânătoarea selectivă, sistarea hrănirii mistreţilor, păstrarea carcaselor după vânătoare până la obţinerea rezultatelor de la laborator, ecarisarea fondurilor de vânătoare.

Tot prin ordin al prefectului vor fi constituite comisii mixte de control care să verifice respectarea cerinţelor privind mişcarea porcinelor domestice pe teritoriul judeţului. De asemenea, vor fi identificate terenuri pentru incinerare/îngropare şi utilaje pentru săpare/astupare, necesare în cazul neutralizării alternative.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult