Consumul de nuci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată

Vești bune, domnilor: consumul de nuci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată.

Acest lucru este potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis, care au descoperit că nucile, în afară de a ajuta la reducerea excesului de colesterol și a crește sensibilitatea la insulină, sunt de asemenea capabile să reducă nivelurile unei proteine ​​asociate cu cancerul de prostată.

Potrivit nutriționistului Paul Davis, care a acționat în calitate de cercetător principal al studiului, descoperirile lor oferă dovezi suplimentare că nucile, în ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, sunt de fapt un excelent supliment la o dietă sănătoasă.

După cum a fost detaliat în studiul lor, echipa lui Davis a hrănit șoareci – toți care erau predispuși genetic să dezvolte cancer de prostată – cu nuci întregi sau ulei de nucă timp de 18 săptămâni. În comparație cu cei care au consumat aceeași dietă, dar fără nuci, șoarecii hrăniți cu nucă au dezvoltat tumori de prostată mult mai mici și cu creștere mai lentă. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dieta bogată în nuci a contribuit la reducerea creșterii cancerului de prostată cu 30 până la 40%.

Aceasta, a remarcat Davis și echipa sa, ar putea fi legată de nivelurile inferioare ale factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1), o proteină puternic asociată cu cancerul de prostată, pe care au observat-o la șoarecii hrăniți cu nucă.

Compușii din nuci afectează expresia genelor legate de cancerul de prostată.În afară de determinarea efectelor unei diete bogate în nuci asupra creșterii tumorilor de prostată, experimentul cercetătorilor pe șoareci a fost conceput și pentru a identifica ce componente ale nucilor sunt responsabile pentru proprietățile lor antitumorale. Nucile sunt cunoscute ca fiind bogate în substanțe nutritive esențiale, precum zinc, magneziu și seleniu. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre și grăsimi esențiale, cum ar fi acizii grași omega-3, care sunt cunoscuți pentru beneficiile inimii și creierului, printre altele.

pentru a afla dacă aceste componente sănătoase, în special omega-3, contribuie la efectele antitumorale ale nucilor, cercetătorii au folosit uleiul de soia ca control. Uleiul de soia are un profil de acizi grași similar cu nucile. Cercetătorii au descoperit că, în timp ce nucile și uleiul de nucă au redus colesterolul și au încetinit creșterea cancerului de prostată la șoareci, uleiul de soia nu. Acest lucru le-a confirmat suspiciunea că alte componente din nucă sau o combinație a acestor substanțe nutritive sunt responsabile pentru îmbunătățiri, nu doar pentru omega-3. 

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că nucile pot influența expresia genelor implicate în creșterea și metabolismul tumorii. „Efectele energetice cauzate de scăderea IGF-1 par să împiedice funcționarea, astfel încât cancerul nu poate crește atât de repede pe cât ar crește în mod normal”, a explicat Davis. De asemenea, reducerea colesterolului înseamnă că celulele canceroase ar putea să nu obțină suficientă cantitate din acesta pentru a permite acestor celule să crească rapid.

Pe lângă expresia IGF-1, Davis și echipa sa au descoperit că unele componente ale nucilor au afectat și activitățile proteinelor precum adiponectina, supresorul tumoral PSP94 și COX-2, toate acestea fiind markeri pentru riscul redus de cancer de prostată. Cu toate acestea, aceștia nu au reușit să identifice ce compuși din nuci au fost implicați în încetinirea creșterii cancerului de prostată.

Un studiu similar realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio a ajuns la aceeași concluzie, cercetătorii observând că consumul unei cantități modeste de nuci poate ajuta la protejarea bărbaților împotriva cancerului de prostată. Aceste descoperiri sunt deosebit de importante, dat fiind faptul că cancerul de prostată afectează unul din șase bărbați americani, făcându-l cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților.

Potrivit experților, factori de mediu precum dieta joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de prostată. Deși este adevărat că nucile sunt alimente excelente de adăugat la o dietă sănătoasă, ele diferă prin nutrienții și compușii vegetali pe care îi furnizează. Nucile, de exemplu, conțin elagitanine, melatonină și gamma-tocoferol, toate fiind cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul oxidativ, inflamația și expresia genelor legate de boli cronice precum cancerul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole