Consultari pentru investitii in domeniul agricol. OROS: Pregatirea profesionala a fermierilor va creste eficienta exploatatiilor

Ministrul Adrian Oros a participat miercuri, 15 iulie 2020, la a treia consultare online cu entitățile publice și private implicate în elaborarea Planului Național Strategic (PNS), în cadrul Grupului de Lucru – „Intervenții în domeniul agricol – finanțate din Pilonul II PAC (măsuri de investiții și alte intervenții în domeniul agricol)”, având ca temă versiunea 2 a analizei SWOT – Obiectiv Specific 3. “Îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul valoric”.

La eveniment au participat și Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul MADR, Daniela Rebega, director general adjunct AMPNDR, reprezentanți ai unor organizații importante din zona dezvoltării rurale și agriculturii, ai mediului asociativ, precum și directori și experți din cadrul MADR.

Pregatirea profesionala, importanta pentru agricultura romaneasca

Ministrul Adrian Oros a accentuat importanța îmbunătățirii gradului de pregătire profesională a forței de muncă din agricultură, precizând că autoritățile, împreună cu mediul asociativ și instituțiile de învățământ, trebuie să creeze forme de pregătire continuă, de specializări și instruiri pentru a-i ajuta pe fermieri să dobândească competențe în vederea creșterii eficienței exploatațiilor.

Secretarul de stat a enumerat posibilele categorii de intervenție pe pilonul II, menționând suplimentarea alocărilor care ar putea reveni României pe programarea 2021-2027, inclusiv prin Planul de Redresare Economică, “Next Generation”. În plus, Emil Dumitru a subliniat importanța asocierii și rolul major pe care îl au asociațiile profesionale în ce privește convingerea micilor fermieri de a se asocia.

Urmatorii pasi: analiza nevoilor fermierilor si elaborarea Strategiei de intervenție pentru ambii piloni

Daniela Rebega a prezentat principalele modificări și actualizări operate în cadrul analizei SWOT, afirmând că au fost luate în considerare toate comentariile bazate pe date statistice noi și amintind că termenul pentru transmiterea observațiilor este 3 august 2020. Directorul general adjunct a mai adăugat că următorii pași ce trebuie parcurși sunt finalizarea Analizei nevoilor, document care de asemenea, va fi supus spre consultare pentru fiecare capitol în parte, precum și elaborarea Strategiei de intervenție pentru ambii piloni.

Participanții și-au exprimat punctele de vedere cu privire la măsurile de investiții  în domeniul agricol și au fost discuții bazate pe experiența actualului exercițiu financiar și pe lecțiile învățate pe fiecare sector, pentru ca în viitor PNS să reflecte nevoile mediului rural din România.

Analiza SWOT a PNS se regăsește pe site-ul www.madr.ro, accesând link-ul: https://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/2020/analiza_swot_pns-versiunea_ii.pdf

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole