Vot în favoarea construcțiilor de producere a energiei verzi pe terenuri extravilane!

Cu 232 de voturi „pentru” a fost adoptat de Camera Deputaţilor, proiectul de lege care vizează amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pășuni, teren arabil, vii și livezi. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional iar forma finală a legii urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Proiectul de lege este iniţiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic care a declarat:

„Pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate obiective de investiţie specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 hectare”.

Glad Varga susţine că modificările adoptate vin în întâmpinarea unei nevoi reale pentru obiectivele și cerințele PNRR. România trebuie să depună propuneri de investiţii în acest domeniu pentru a obţine sprijin din Fondul pentru Modernizare în domeniul producerii de energie electrică din resurse regenerabile.

„În felul acesta, putem beneficia pe deplin de oportunităţile pe care ni le oferă PNRR şi Fondul pentru Modernizare în domeniul producerii de energie electrică din resurse regenerabile şi sper că vor exista finanţări suficiente pentru a realiza capacităţile de producţie de peste 18.000 MW, care sunt în lucru la Transelectrica”, a adăugat Varga.

Parlamentarul arădean susţine că adoptarea proiectului de lege este un pas foarte important în dinamica energetică actuală, o etapă care va contribui la scăderea preţului energiei electrice pentru cetăţeni.

Forma pentru promulgare a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 este disponibilă aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/pr022_22.pdf

 

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole