Cum au întârziat birocrații construcția unei noi fabrici de fertilizanți în România. Calvarul Agro-Est Muntenia

fertilizanți

După mai bine de doi ani de plimbat zeci de dosare și hârtii de la o instituție la alta pentru a obține autorizația de construcție, compania Agro-Est Muntenia a început lucrările pentru o nouă fabrică de fertilizanți și biostimulatori în România.

În urmă cu 26 de luni, Agro-Est Muntenia a demarat procesul de autorizare pentru construcția noi fabrici de îngrășăminte, însă nimeni din companie nu și-a închipuit atunci la ce calvar birocratic vor fi supuși din partea reprezentaților statului român, povestește Mihai Moraru, antreprenor și director general al Agro-Est Muntenia.

„Am început ce credeam că nu mai începem! Au fost doi ani în care am plătit zeci și zeci de taxe, mai mari sau mai mici, la diferite instituții ale statului, în care am așteptat cu lunile o amărâtă de foaie de la o instituție, în care nepăsarea, incompetența și indiferența autorităților au întârziat cu mult acest proiect, care ar fi trebuit finalizat până în august 2021! Printr-un hățiș legislativ prin care trebuie să produci munți de hârtie pe care nu prea se uită nimeni și, de multe ori, nici nu au relevanță în procesul de autorizare. Toate taxele, studiile și proiectele depuse au costat peste 150.000 de euro!”, spune Mihai Moraru.

Dacă eram într-o țară normală, noua fabrică ar fi fost pusă în funcțiune cu mult înaintea declanșării crizei energetice care a determinat Azomureș, dar și majoritatea fabricilor de îngrășăminte din Europa, să își întrerupă producția, iar fermierii români ar fi putut evita, măcar parțial, criza de îngrășăminte. Mai ales că noua fabrică de fertilizanți a Agro-Est Muntenia urma să fie una independentă energetic. Mai mult, obictivul său este ca producția să fie în proporție de 80% în sistem ecologic, îndeplinind astfel cerințele noilor strategii ale Comisiei Europene legate de agricultură și mediu.

„Am pierdut un an în care unitatea de producție putea livra in piață fertilizanți, în condițiile în care Europa și România se confruntă cu o criză în nutriția culturilor. Dar ce, îl interesează pe statul român oportunitățile economice locale?”, spune cu amărăciune directorul general al Agro-Est Muntenia.

În sfârșit, după doi ani de luptă cu birocrația, compania a demarat lucrările de constucție a noii fabrici de fertilizanți, având ca termen de finalizare 14 săptămâni, plus încă 3 săptămâni pentru instalații. Așadar, Agro-Est Muntenia va termina în 2-3 luni ce a autorizat statul în 26 de luni, în condițiile în care investiția nu poluează și anul viitor va fi independentă energetic! Costurile sunt însă de câteva ori mai mari decât ar fi putut fi dacă autorizația de construcție s-ar fi dat într-un termen rezonabil, dar bineînțeles că vor cădea tot în cârca investitorului.

„Acum suntem obligați să finalizăm această investiție la costuri de 2 sau de 3 ori mai mari, cu termene de livrare uriașe pe partea de aparatură și instalații. Cine va suporta costul datorat întârzierilor din procesul de autorizare? Antreprenorul le suportă, normal! Plătitorul de taxe care își asumă creditări, finanțari, riscuri, schimbări de costuri, locuri de muncă și obiective! Doar investiția în conexiunea pentru energie electrică ajunge azi la peste 200.000 de euro! Pentru că un metru de cupru, spre exemplu, costă azi peste 350 de lei! Dar și metalul e mai scump, betonul, utilajele, transportul, tot ce înseamnă cost în proiect”, explică Mihai Moraru.

Antreprenorul spune că statul român nu știe să livreze prin reprezentanții săi decât „multă gargară”, iar antreprenorii trebuie să se descurce cum pot printr-un hățiș de mecanisme birocratice și să facă față unei adevărate avalanșe de taxe și impozite.

„Promisiuni și desene pe hârtie, care nu prea devin realitate. Au ei însă grijă să inventeze cele mai penibile scuze, la următoarele alegeri. Politicienii se întrec în sfaturi pentru economie, dar dacă le dai pe mână o afacere nici măcar nu înțeleg mecanismele economice din spate. Știți cumva un program economic pus în discuție azi de vreun partid? Nu există! De nicăieri! Tu, antreprenorule, pune mâna și plătește la timp impozit pe profit, TVA, impozit pe salarii, impozite locale, dobânzi bancare, diferențe de curs valutar, taxe de autorizare, de funcționare etc. Iar când statul trebuie să îți înapoieze TVA-ul sau banii pe concedii medicale afli că statul NU are un buget disponibil și îți amâna recuperarea banilor achitați în avans. Dar trebuie să ai, mereu, pentru a nu plăti penalități și impuneri. Că statul îți poate amâna plata și cu 12 luni, dacă vrea, dar tu, ai nu ai, plătești!”, descrie Mihai Moraru situația în care se află antreprenorii din România.

El susține că nimeni din statul român nu e interesat de susținerea capitalului autohton ori de dezvoltarea industriei și agriculturii locale.

„Am întâlnit destui miniștri până la vârsta asta, din toate partidele: agricultură, economie, finanțe, dezvoltare. Vai de ei și vai de noi! Vorbesc despre susținerea investițiilor în economie, despre susținerea capitalului autohton, despre industria și agricultura locală. Teorie – cât cuprinde! Planuri – câte vrei! Măsuri concrete, rezultate? Nu prea”, mai spune Mihai Moraru.

Potrivit directorului general al Agro-Est Muntenia criza energetică va închide multe afaceri în următoarele luni, prin costul direct al energiei sau prin costurile mari ale produselor achiziționate.

„Investițiile se vor prăbuși. Dar și aici guvernarea, în luni de zile, nu a fost în stare să gândească măsuri concrete, și uite așa plătim unele dintre cele mai mari prețuri pe energie din UE! Oameni rupți de realitate: în partide, în instituții, în administrația locală și la guvernare. Indiferent de culoarea politică! Mai există unele excepții, doar pentru a putea spune că încă se mai poate. Și totul pleacă de la sistemul bolnav de a promova oamenii în partide, pentru a candida sau pentru a fi numiți. Din toate partidele. Unde contează Gașca, nu competența! Și tot Gașca trebuie să conducă și instituțiile, nu cei care au o pregătire și o experiență!”, mai spune Mihai Moraru.

Șeful Agro-Est Muntenia este convins însă că șansa României stă tot în antreprenorii locali.

„Un primar de oraș se lăuda zilele trecute că a montat 3 stații de încărcare electrică în doi ani și jumătate de mandat! Eu am montat deja mai multe stații, fără finanțare de la stat, ca simplu antreprenor!”, spune Mihai Moraru, subliniind că acum mai mult oricând, în condițiile crizelor succesive prin care trecem, este nevoie de o reformă profundă a instituțiilor statului și a mecanismelor după care acesta funcționează.

Profil de companie

Proiectul Agro-Est Muntenia a început în 2009, din dorința de a aduce în piața agro din România o companie nouă, dedicată producătorilor agricoli, printr-o ofertă completă de produse, servicii și consultanță agricolă, o companie în care fermierii să regasească experiență, profesionalism, soluții adaptate tehnic și economic, dar mai ales o companie în care să regăsească încrederea de a investi în agricultură.

Astăzi, Agro-Est Muntenia colaborează cu peste 1.000 de fermieri parteneri, în special în zona de sud-vest, sud-est și sud a României, dar și parteneri distribuitori cu acoperire națională.

Oferta completă de produse a companiei include semințe, îngrășăminte solide și starter, produse fitosanitare (erbicide, insecticide, adjuvanți, fungicide, regulatori de creștere), biostimulatori și produse foliare pentru nutriția plantelor.

Compania asigură fermierilor consultanță în timp real pentru a identifica problemele nutriționale, agenții patogeni și dăunători, oferind soluții aplicate, prin suportul unei echipe tehnice cu experiență vastă în producția agricolă. De asemenea, Agro-Est Muntenia oferă fermierilor posibilitatea preluării producției agricole, în baza contractelor futures sau la momentul recoltării, dar și programe speciale de achiziții, cum ar fi pentru floarea-soarelui HO, grâu durum sau porumb cu bob sticlos.

Agro-Est Muntenia reprezintă exclusiv în România importante companii la nivel global, precum Omex Agrifluids UK, Hortifeeds, Plymag, SDP, Intracrop. Toate produsele sunt testate, omologate sau autorizate, tocmai pentru a oferi fermierilor soluții adaptate și sigure.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture